Транзитна війна України і РФ. Хто рахує збитки, - експерт

Український уряд про можливість підступних дій з боку РФ підозрював - 30 грудня Міністерство економічного розвитку і торгівлі попереджало про можливі ускладнення транзиту українських товарів через територію Росії.

Наталія Микольська. Фото: www.newsru.ua.

З 1 січня 2016 року Росія ввела нові дискримінаційні заходи стосовно українських виробників і перевізників, повністю зупинивши транзит товарів з України через свою територію. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на facenews.ua.

Такий хід був запланованим: уряд РФ визначив, що вантажі для транзиту з України в Казахстан повинні слідувати через Білорусь, зокрема, через стаціонарний контрольний пункт Красне (456 км автомобільної дороги М-1, Білорусь), а також через контрольний пункт на залізничній станції Смоленськ-Сортувальний. На російсько-казахстанській ділянці державного кордону провезення дозволене через пересувний контрольний пункт на 132 км автомобільної дороги А-310, пересувний контрольний пункт на 180 км автомобільної дороги А-300 та КП, розташований на залізничній станції Озинки.

Український уряд про такі заходи підозрював - 30 грудня Міністерство економічного розвитку і торгівлі попереджало про можливі ускладнення транзиту українських товарів через територію РФ в треті країни - Азербайджан, Грузію, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Китай та ін. Проте вжиті Росією заходи в МЕРТ назвали «непрозорими, невиправданими і маючими дискримінаційний характер».

У міністерстві впевнені, що російська сторона цією забороною порушила свої зобов'язання, зокрема, взяті РФ в рамках Світової організації торгівлі та Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року. «Режим транзиту - це священна корова для СОТ», - уточнила заступник міністра економрозвитку і торгівлі України Наталія Микольська. З 10 січня, за її словами, щодо російських товарів планується введення Україною дзеркальних заходів у відповідь.

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...