Це більше схоже на популізм: Зростання мінімальної зарплати збільшить податкове навантаження та рівень безробіття - експерт

Ерік Найман пояснив, що бізнес змушений буде звільняти людей, будучи не в змозі забезпечити такий рівень зарплат.

Ілюстрація:0382.ua

Обіцянки прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана про підвищення мінімальної заробітної плати можуть спричинити за собою ряд негативних наслідків, серед яких - зростання навантаження на фонд оплати праці, збільшення податкового навантаження та безробіття. Таку думку висловив керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман, передають Патріоти України з посиланням на Диалог.

Підвищення "мінімалки" до такого рівня - це перш за все збільшення податкового навантаження. Ще більше посилиться вплив держави. Для реальної економіки це означатиме просто безробіття. Бізнес змушений буде звільняти людей, будучи не в змозі забезпечити такий рівень зарплат.

Проблему в бюджетній сфері, як зазвичай, планують вирішити за рахунок приватного сектора, який і без цього знекровлений кризою.

За рахунок зростання "мінімалки" підприємства повинні будуть автоматично збільшити податкові надходження з податку і соціальних внесків.

Зростає навантаження на фонд оплати праці. Це і буде ресурсом для бюджету. Але бюджет може прорахуватися, бо зобов'язання у нього виникнуть, а доходи виростуть у меншій пропорції просто тому, що бізнес відреагує на скорочення кількості працівників. Тим самим фонд оплати праці збережеться на колишньому рівні, але при цьому постраждають доходи бюджету. Природно, зросте дефіцит бюджету.

Гройсман запевняє, що негативних економічних наслідків від збільшення мінімальної заробітної плати не буде.

Дійсно, як підтвердив експерт, на цінах, інфляції збільшення "мінімалки" сильно не позначиться, тому що, образно кажучи, від зміни місць доданків сума доходів не зміниться, але все одно це більше схоже на популізм.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...