Ціна корупції - "Чого бідний? - Бо дурний": Названо суму корупційних втрат постмайданної України - вища за весь зовнішній борг

​Україна через неефективне управління і недостатнє верховенство права протягом п'яти років недоотримала 70 мільярдів доларів надходжень до бюджету. Про сумну арихметику докладніше.

І щоб було країні щастя, владі треба було ліквідувати хоча б тільки найбільші корупційні схеми. Про це свідчать результати дослідження Центру економічної стратегії, зазначають Патріоти України.

"Ця сума вища за весь український зовнішній борг. Тобто, проблему його обслуговування можна було б вирішити за рахунок ліквідації тільки найбільших корупційних схем... При цьому ця сума включає в себе тільки втрати в сфері державних фінансів, вона не відображає, скільки могла б заробити економіка, приватний сектор, наприклад, за рахунок появи ринку землі, поліпшення інфраструктури або усунення "дірок" "чорного" імпорту-експорту", - прокоментував результати дослідження виконавчий директор ЦЕС Гліб Вишлінський.

За даними дослідження, істотне посилення верховенства права в Україні за п'ять років могло б дати економічний ефект в 26,6 млрд доларів одноразових надходжень і ще 8,6 млрд доларів додаткових надходжень щороку.

Вишлінський зазначив, що найбільша сума в структурі бюджетних втрат стосується відкриття ринку землі та ухилення від сплати податків при оплаті праці.

Прозорий і повноцінний ринок сільськогосподарської землі замість ринку оренди земельних ділянок відкрив би можливості для отримання додаткових 12,4 млрд доларів до бюджету одноразово і 52 млн доларів щорічно, підрахували аналітики ЦЕС.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...