Ціна порятунку режиму Путіна: Bloomberg підрахував, яка ціна на нафту потрібна Росії і країнам ОПЕК для збалансованого бюджету

За оцінками експертів Bloomberg, Ірану достатньо ціни на нафту Brent в $ 55 за барель, а Росії необхідна нафту по $ 69 за барель.

Нафта. Фото: Експрес

Розбіжності найбільших нафтовидобувних країн світу з приводу скорочення видобутку нафти викликані тим, що для збалансованого бюджету їм потрібна різна ціна на нафту, пише агенство Bloomberg. Про це повідомляють Патріоти України.

На підставі даних Міжнародного валютного фонду (МВФ) і підрахунків інвестбанків в агентстві оцінили, при якій ціні на нафту країнам ОПЕК і Росії вдасться збалансувати свої бюджети. За даними Bloomberg, Кувейту, щоб впоратися з бюджетним дефіцитом в 2016 році, вистачить середньої ціни нафти Brent в $ 47,8 за барель, що менше останніх котирувань. Влада Кувейту виступають за обмеження нафтовидобутку, підтримуючи своїх союзників з Саудівської Аравії.

Об'єднаним Арабським Еміратам (ОАЕ) потрібно, щоб ціна бареля піднялася до $ 58,6 за барель, Катару - до $ 62,1, а Саудівської Аравії - до $ 79,7, пише Bloomberg з посиланням на дані МВФ. У 2015 році дефіцит бюджету Саудівської Аравії на тлі низьких цін на нафту досяг максимуму з 1991 року, склавши $ 97 млрд або 15% ВВП.

Іран зможе збалансувати свій бюджет при ціні $ 55,3 за барель, однак країна в більшій мірі зацікавлена в поверненні своєї частки на світовому нафтовому ринку, скоротилася через санкції ЄС і США, тому іранська влада хочуть мати можливість і далі збільшувати видобуток.

Ірак також не хоче обмежувати видобуток, оскільки експорт нафти є основним джерелом доходів для країни, яка веде війну з ІГІЛ. За оцінкою МВФ, Іраку для збалансування бюджету потрібна світова ціна на нафту на рівні $ 58,3 за барель. Ангола ліквідує дефіцит бюджету при ціні $ 66,06 за барель, а поки ціни залишаються низькими, вона не може довести обсяги власного видобутку до рівня 2014 року.

Алжир має гостру потребу в підвищенні світових цін на нафту, оскільки йому необхідна ціна вище $ 90,6 за барель, пише Bloomberg. Влада цієї країни домагаються прийняття ОПЕК узгодженого рішення щодо скорочення видобутку нафти.

Критичною є ситуація для Еквадору і Венесуели, які зможуть подолати дефіцит бюджету при зростанні світових цін на нафту до $ 104,69 і $ 117,5 відповідно. Президент Еквадору Рафаель Корреа раніше заявляв, що провал угоди про зниження нафтовидобутку може привести до розпаду ОПЕК, а для Венесуели збереження низьких цін на нафту загрожує колапсом економіки.

Нігерія, нафтопромисли якої атакують повстанці, а також оговтується після громадянської війни Лівія звільнені з-під дії квот ОПЕК, проте зацікавлені в підвищенні цін на нафту. За підрахунками Deutsche Bank, Нігерії для збалансування бюджету вистачило б $ 85,4 за барель, а Лівії потрібна ціна $ 216,5 за барель (дані МВФ).

Росії, як пише Bloomberg з посиланням на підрахунки Natixis SA, для виходу на бездефіцитність бюджету необхідно підвищення середньої ціни на нафту до $ 69 за барель. Президент РФ Володимир Путін у вересні заявляв, що Росію влаштовує і нинішній рівень цін. А 26 листопада голова міненерго Росії Олександр Новак заявив, що країна підтримає ОПЕК, якщо країни картелю досягнуто спільної позиції всередині організації.

28 вересня члени ОПЕК вирішили встановити добовий видобуток сировини в діапазоні між 32,5 млн барелів і 33 млн. Скільки саме нафти буде добувати кожна країна, в ОПЕК обговорять на засіданні 30 листопада.

Аналітики прогнозують, що рішення скоротити нафтовидобуток збільшить вартість нафти. За їхніми припущеннями, в першій половині 2017 року ціна на нафту зросте на $ 7-10. Зараз нафта торгується біля позначки $ 47-49 за барель.

Фінансування пенсій в Україні опинилося під загрозою? Що кажуть у Кабміні

вівторок, 30 квітень 2024, 16:43

Низка подій в останні місяці привела до того, що під загрозою опинилися не тільки виплати другої пенсії українцям, але й фінансування пенсій та соціальних виплат в Україні в цілому, передають Патріоти України. І головна причина виникнення такої ситуаці...

Українці переходять на безготівкові операції на рівні з Західною Європою: Що це означає

вівторок, 30 квітень 2024, 15:54

Українці активно користуються безготівковими операціями, виконуючи в середньому 90 транзакцій з платіжними картками та 41 кредитний переказ протягом півроку. Ця тенденція виходить за рамки країн Європи, переважаючи такі країни, як Франція та Німеччина....