У Мінінфраструктури пообіцяли привабити Маска в Україну для запуску потужного проекту

Принаймні, міністр Омелян щодо співпраці України з відомим світовим генієм налаштований оптимістично.

Ілон Маск. Фото:StartupLine

22 червня український міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив журналістам, що планує переконати американського бізнесмена Ілона Маска на реалізацію проекту в Україні. "Ми віримо, що нам вдасться переконати найбільшого у світі виробника електромобілів - компанію Tesla Motors - створити свою Gigafactory з виробництва акумуляторних батарей в Україні", - заявив Омелян, зазначають Патріоти України.

Це вже не перший випадок, коли влада натякає на можливість запуску масштабних проектів у зв'язці зі знаменитим главою Tesla і SpaceX. З реалізацією поки справи йдуть гірше, але раптом щось і вигорить.

Пропонуємо згадати про проекти Маска, які могли або можуть бути запущені в Україні.

Tesla

У березні 2017 року Омелян вже заїкався про плани щодо співпраці з компанією Tesla. Тоді йшлося про запуск в Україні одного з заводів, але до конкретики справа не дійшла.

"Ми намагаємося запропонувати і для Tesla якісь переваги з розміщення в Україні ланки свого виробництва. Ми не говоримо про гігафабріку, звісно. Наскільки це буде реально, покаже час", - сказав тоді Омелян.

Незабаром розмови про проект затихли. Кажуть, що американці жахнулися від перспективи вести боротьбу з українською бюрократією, але у червні 2018 року міністр знову згадав про проект. Тепер уже детальніше. І все ж мова саме про гігафабрику

Міністр таки хоче переконати Маска побудувати в Україні Gigafactory - підприємство з виробництва іонних батарей для Tesla. Одне таке вже працює у США. Що думає з цього приводу Маск - поки невідомо.

Hyperloop

Ще одна історія, що розбурхала ЗМІ, сталася у лютому 2018 року. 21 лютого у Twitter міністерства інфраструктури з'явився інтригуючий анонс: "Лише три слова: "Hyperloop в Україні".

Українці почали гадати, що б це могло означати, оскільки мало хто вірив, що фантастичний проект Маска (який поки ще не запущений в жодній країні світу) першим з'явиться саме в Україні.

Незабаром з'ясувалося, що праві були як оптимісти, так і песимісти. Наступного дня Омелян пояснив, що у Дніпрі збираються запустити тестовий майданчик для супершвидкісного поїзда Маска. Щоб реалізувати ідею, в Україні створять центр транспортних інновацій Хайп.юа

"Це поки ініціатива, але вже на рівні держави. Ми здатні запустити Хайп.юа в Україні", - зазначив міністр в лютому. Кілька місяців потому проект обріс новими деталями.

"Вперше Hyperloop тестуватметьися на експериментальній ділянці в Тулузі. Перший комерційний запуск можливий у Тулузі. Я хочу, щоб у найближчі 5 років ми прийшли хоча б до однієї лінії Hyperloop в Україні. Буде правильно провести переговори з партнерами у Китаї та Європейському Союзі і з'єднати Hyperloop доставку вантажів з Китаю до країн ЄС", - сказав Омелян вже у червні. Ну що ж, у добру путь.

Проект з енергозбереження

Маск відомий своєю любов'ю до Twitter. Там він часто спілкується з народом, анонсує деякі проекти і фонтанує ідеями. Одна з них торкнулася і України.

У березні 2017 року американський геній написав про підготовлюваний проект з енергозбереження в Австралії. У коментарях один з читачів запитав у бізнесмена, чи не хоче він подумати про такий же проект в Україні. Маску ідея сподобалася.

"Звичайно. Просто ознайомтеся з моїх попереднім твітом про ціну (250 доларів за кВт/год на рівні пакета). Сайт скоро відновимо, тому буде повна прозорість", - написав він.

Незабаром після цього до справи підключився прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який вирішив вивести обговорення на більш офіційний рівень

"Я надіслав Маску офіційне звернення, щоб ми могли розпочати дискусію про створення енергетичної інфраструктури в Україні, використовуючи особливості енергетичних об'єктів. Коли буде отримана відповідь, я обов'язково про це повідомлю", - сказав Гройсман. Щоправда, більше до цієї теми він не повертався.

Джерело: Обозреватель

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...