У Раді підготували законопроект про нові правила встановлення газових лічильників

Комунальникам заборонять відключати багатоповерхівки від постачання газу, мешканці яких не хочуть встановлення загальнобудинкових приладів обліку.

Ілюстрація:https://rv.104.ua/

У Верховній Раді з'явився законопроект №5722 (автори Олена Бабак і Лев Підлісецький від "Самопомочі"), який передбачає кілька ключових нововведень. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на UBR.

Як стало відомо, загальнобудинковий лічильник газу повинен встановлюватися тільки за згодою всіх власників багатоповерхового будинку.

Індивідуальні лічильники українці зможуть ставити за свої гроші в рахунок майбутньої оплати за газ.

Постачальники не мають права припиняти подачу газу в багатоповерхівки, навіть якщо власники не дадуть згоди на установку лічильника.

У пояснювальній записці до документа автори вказують, що чинним законом «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» не визначено, які саме лічильники мають бути встановлені - загальнобудинкові чи індивідуальні.

Користуючись цим, комунальники почали масово встановлювати в багатоповерхівках загальнобудинкові лічильники замість індивідуальних. Вигода для постачальників газу в наявності - вони змушують людей платити з розрахунку загального споживання газу будинком (а сюди входять і втрати через діряві труби, і опалення підвалів тощо), а не за той обсяг, який потрібен був на обігрів конкретної квартири.

Більш того, компанії навіть не питають у мешканців, чи згодні вони встановлювати загальний лічильник. Якщо ж люди самі піднімають це питання і відмовляються від такого приладу обліку, комунальники просто шантажують їх відключенням газу.

Індивідуальний квартирний теплолічильник під ключ (розробка проекту, обладнання, установка) коштує близько 3-4 тис. грн. При цьому, як заявляють експерти, дозволяє скоротити платіжки за опалення на 15-20%, а то і на третину.

Зрозуміло, що при нинішніх рахунках - до 2 тис. грн. в місяць за середньостатистичну квартиру в 50-60 кв.м - можливість економити до 600-700 грн. щомісяця зацікавить дуже багатьох українців. Тим більше, якщо витрачені на лічильник гроші їм ще й пропонують компенсувати в рахунок майбутньої плати за газ (детальну схему компенсацій в разі прийняття законопроекту має розробити Кабмін).

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...