Україна буде активно використовувати геотермальну енергію

Це сприятиме зменшенню забруднення навколишнього середовища і викидів парникових газів.

Геотермальна енергія. Фото: Uponor

Уряд має намір забезпечити виробництво електроенергії геотермальними установками шляхом введення в експлуатацію нових потужностей в обсязі 20 МВт в 2020-му році. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Hyser.

На Західній Україні існує значний потенціал використання геотермальної енергії. Про це йшла мова на семінарі «Потенціал геотермальної енергетики в Україні. Результати дослідження Національного енергетичного агентства Ісландії», який відбувся 11 листопада в Києві з ініціативи Держенергоефективності та Національного енергетичного агентства Ісландії за підтримки МЗС України та Ісландії.

«В Україні існують значні ресурси геотермальної енергії. Придатні для використання родовища геотермальних вод розташовані в районах Закарпатської, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей. У той же час перспективною для розвитку геотермальної енергетики є західна частина країни», - повідомив глава Держенергоефективності Сергій Савчук і додав, що геотермальну енергію можна використовувати для опалення, водопостачання та кондиціонування повітря в житлових і громадських будівлях, спорудах в містах і селах.

Тезу глави Держенергоефективності підтвердили і фахівці Національного енергетичного агентства Ісландії, які провели дослідження потенціалу розвитку геотермальної енергетики в Україні і представили його результати в ході семінару. Гудні Йоганнессон, голова цього агентства, бачить значні перспективи для реалізації проектів з використання геотермальної енергії в таких містах, як Львів, Чернівці, Івано-Франківськ, Ужгород, а також Берегово, Мостиська.

Сергій Савчук також повідомив іноземній делегації про те, що розвиток геотермальної енергетики в Україні передбачено Національним планом дій з відновлюваної енергетики до 2020 року. Зокрема, зафіксовано мета - забезпечити виробництво електроенергії геотермальними установками шляхом введення в експлуатацію нових потужностей в обсязі 20 МВт в 2020 році.

Як пояснив глава, для стимулювання використання поновлюваних джерел енергії, в тому числі геотермальної, Агентство удосконалює законодавче поле. Зокрема, в червні 2015 року прийнято Закон України, згідно з яким «зелені» тарифи прив'язані до курсу євро до 2030 року, що дозволяє інвесторам уникати інфляційних ризиків. «Зелений» тариф на виробництво електроенергії з геотермальної енергії зараз складає 15,03 євроцентів / кВт * год.

У свою чергу фахівці Національного енергетичного агентства Ісландії відзначили, що освоєння наявного в Україні потенціалу геотермальної енергетики вимагає не тільки законодавчого врегулювання. Йдеться про цілий комплекс чинників: наявність точних аналітичних даних по геотермальних родовищ, інституційну спроможність зацікавлених сторін, фінансування, залучення сучасних технологій і передового міжнародного досвіду. В цілому експерти відзначили, що більш широке використання геотермальної енергії в Україні сприятиме зменшенню забруднення навколишнього середовища і викидів парникових газів.

Українцю перерахували платіжку за газ і змусили доплатити майже 62 тис. грн: Що треба знати

вівторок, 7 травень 2024, 0:24

Довгинцівський районний суд Кривого Рогу зобов'язав відповідача доплатити за газ майже 62 тис. грн. Під час перевірки його лічильника встановили порушення. Про це йдеться в матеріалах судової справи, передають Патріоти України. Так, проведено експерт...

Треба ще добавки: Один з найбільших НПЗ Роснєфті відновив роботу після зупинки через атаку дронів - ЗМІ

понеділок, 6 травень 2024, 19:39

Нафтопереробний завод Роснєфті в Туапсе Краснодарського краю РФ відновив переробку нафти після атаки українських дронів у січні цього року. Про це з посиланням на два галузеві джерела повідомляє Reuters. За словами співрозмовників агентства, наприкінці...