Україна об'єдналася з Польщею у протистоянні ЄС щодо Північного потоку-2 та Opal - Reuters

Однак аналітики низько оцінюють ймовірність успішності зусиль Польщі і України, спрямованих на перешкоджання експансії "Газпрому" в Європі.

Ілюстрація:Korrespondent.net

2 грудня Польща і Україна вжили спільних дій з метою блокування проектів, реалізація яких може дозволити російському "Газпрому" отримати ширший доступ на європейський газовий ринок в обхід України. Про це пише Reuters, інформують Патріоти України.

У жовтні Європейський Союз скасував обмеження на використання "Газпромом" трубопроводу Opal, по якому паливо з газопроводу "Північний потік", що пролягає по дну Балтійського моря, надходить кінцевим споживачам в Німеччині та Чехії.

Це рішення відкриває горизонти російським планам з розширення потужностей "Північного потоку" і формуванню маршруту постачання газу в обхід країни-транзитера України.

Польща, яка більшу частину споживаного газу імпортує з Росії, піддала негайній критиці такі кроки Єврокомісії, заявляючи, що це загрожує зривом поставок газу в центральну і східну Європу.

Україна не купує газ у російських постачальників уже близько року через політичне протистояння, що почалося після анексії Росією Криму в 2014 році.

Головний виконавчий директор польської державної нафтогазової компанії PGNiG Петер Вожняк планує відвідати Україну, щоб обговорити спільну відповідь на рішення по Opal.

Минулого тижня польські видання цитували слова Вожняка про те, що рішення Єврокомісії суперечить політиці ЄС щодо збереження санкцій відносно Росії, посилюючи газового монополіста "Газпром", який, як сказав польський політик, допомагає уряду Росії наповнювати "бюджет війни".

Минулої п'ятниці президенти Польщі і України висловилися за перегляд рішення Єврокомісії по газопроводу Opal, зазначивши в спільній заяві, що зміна позиції може бути "дуже важкою і хворобливою".

"Ми не підтримуємо рішень Європейської Комісії по трубопроводу Opal і будівництву Північного потоку 2", - сказав Порошенко на спільній конференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою у Варшаві.

"Ми вирішили скоординувати наші дії для того, щоб не допустити реалізації цих проектів", - підкреслив український президент. Анджей Дуда заявив в свою чергу, що Польща підтримує Україну в її боротьбі за суверенітет.

Тим часом, аналітики низько оцінюють ймовірність успішності зусиль Польщі і України, спрямованих на перешкоджання експансії "Газпрому" в Європі.

"Сьогоднішнє протистояння нагадує мені ситуацію за часів будівництва Північного потоку-1. Я думаю, що останні рішення ЄС показують, що нова нитка газового трубопроводу (ПП2) буде прокладена і ніякий тиск або позови, не допоможуть", вважає експерт в енергетичній сфері Анджей Щесняк. На його думку, Польща і Україна не може розраховувати на сильну підтримку з боку європейських партій.

"Бізнес є бізнес, а політика є політика, але в Польщі цього не хочуть розуміти", - додав він.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...