Уряд посилить контроль за наданням субсидій: Що треба знати

За підрахунками Міністерства соціальної політики до 10% бюджетних грошей, які виділяються на субсидії, можуть надаватися тим, хто насправді не потребує соціальної підтримки. Щоб ефективніше використовувати гроші і не субсидіювати забезпечених громадян, Мінсоцполітики хоче краще контролювати призначення субсидій. Для цього залучатимуть і державу, і громадян. Про це під час прес-брифінгу повідомив генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталій Музиченко, повідомляють Патріоти України.

Раніше ми вивчали доходи претендентів на отримання субсидій, а тепер це – вивчення майнового стану домогосподарства, – нагадав Музиченко.Це значить, що якщо ви купуте, наприклад, нерухомість, або маєте якісь інші великі покупки, вашу субсидію можуть переглянути. Мінсоц вже створив відкритий реєстр отримувачів субсидій, де є інформація про домогосподарства, яким зараз призначено або які раніше отримували субсидію. Також діє "гаряча лінія" (1545), куди громадяни можуть повідомити інформацію про отримувачів субсидій, чий майновий стан значно кращий, ніж вони декларують перед Мінсоцполітики. Далі будь-яку інформацію, яка надходитиме, Мінсоц перевірятиме і надаватиме органам, які призначають субсидії на місцях.

Згодом міністерство пропонує розділити функції надання субсидії і контролю за цим наданням. Адже сьогодні контролюють надання субсидій ті, хто їх і призначає, і це не правильно, вважають у міністерстві. В уряді пже підготували законопроект про систему контролю за витрачанням бюджету на соціальну підтримку.

Також у Мінсоці пропонують переглянути критерії надання субсидій. Але коли міністерство розробить нові критерії – точної дати немає. За словами Музиченка, для цього потрібно опрацювати дуже багато інформації. Ще одна проблема, яку бачать у Мінсоці – відсутність відповідальності за неправдиві відомості про свій майновий стан. І це не стимулює отримувачів субсидій бути чесними. Однак ввести таку відповідальність не запропонували.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...