В американських вони є: РНБО "забула" внести російські компанії в санкційні списки

В РНБО не змогли самостійно знайти відповіді для нардепів, де загубилися 26 імен, і переадресувала КМУ та СБУ, щоб вони "грунтовно дослідили".
Світлана Заліщук. Фото: Укрінформ.

РНБО “забула” внести російські компанії в санкційні списки. Про це повідомила народний депутат Світлана Заліщук у своєму блозі, передають Патріоти України.

"У квітні міністерство фінансів США ввело нові санкції проти низки російських компаній та олігархів. У той же день президент Петро Порошенко написав на своїй сторінці Facebook: "Очікую від Ради національної безпеки і оборони вже найближчим часом на комплексні пропозиції щодо синхронізації українського та американського санкційних режимів", - повідомила Заліщук.

"Трошки пізніше - у липні - Європейський союз ввів санкції проти шести російських компаній, що будували Кримський міст. Президент їх теж привітав і звернувся цього разу до МЗС з дорученням "посилити роботу щодо подальшого ужорсточення санкцій проти російського агресора та будь-яких фізичних чи юридичних осіб, які пов'язані зі спробою анексії та тимчасової окупації українського Криму", - додала вона.

Як повідомляється, журналістка Валентина Самар та журналісти з Центру журналістських розслідувань звернули увагу, що з українських списків випало 40 імен та компаній, причетних до окупації Криму і війни на Донбасі, які є в американських списках.

"Дізнавшись про таку вибірковість, ми звернулися до президента за роз'ясненнями, як така ситуація могла виникнути. Голова його адміністрації у відповіді до нас "увімкнув переадресацію" на РНБО", - написала Заліщук.

За її словами, в РНБО "не змогли самостійно знайти відповіді, де загубилися 26 імен (ми надсилали звернення у липні, пізніше додалося ще 14), і переадресувала КМУ та СБУ, щоб вони "грунтовно дослідили". "Стаття 5 Закону України "Про санкції" чітко говорить, що пропозиції по санкціям, як і кінцеве рішення - зона відповідальності РНБО", - зазначила Заліщук.

"У КМУ вирішили дещо перехопити ініціативу і внести пропозицію щодо включення до списку санкцій компаній, пов'язаних з будівництвом Керченського мосту (всього 19 юридичних осіб), однак очевидним є те, що і цього недостатньо, адже загальний список виявлених журналістами й нами осіб, яких "забула" РНБО, перевищив 40", - зазначила вона.

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...