В "Газпромі" придумали нову страшилку для Європи

У "Газпромі" вважають, що якщо "Нафтогаз" не купуватиме паливо до кінця зими, то у Європи можуть бути проблеми з газом.

Олексій Міллер. Фото: РИА Новости.

Заява глави НАК "Нафтогаз України" про те, що компанія не буде до кінця зими купувати російський газ, якщо "Газпром" не підпише додаткову угоду, говорить про ризики транзиту по території України в Європу. Про це заявив глава російського газового монополіста Олексій Міллер, повідомляють Патріоти України з посиланням на Liga.net.

Глава "Газпрому" вважає, що зараз в України мінімальні запаси газу в ПСГ. За його словами, це посилює ризики транзиту газу в країни Європи.

"Це говорить про ті ризики, які існують для проходження транзиту через територію України. На сьогодні проблеми з наявністю газу в підземних газових сховищах. Вони закачали газу найменше, ніж за всю свою історію", - зазначив глава "Газпрому".

Також він вважає, що на європейському ринку зростає попит на російський газ. "Газпром" встановив рекорд поставок добових на європейський ринок - 614 мільйонів кубометрів газу. Це додаткове навантаження на газотранспортну систему України", - зазначив Міллер.

На цьому тижні Міллер попереджав про ризики для транзиту газу в Євросоюз через територію України. Тоді він пов'язав це з тим, що Господарський суд Києва прийняв рішення про антимонопольний штраф "Газпрому" на загальну суму 171,8 млрд грн (близько $ 6,8 млрд): Україна може направити виконання цього рішення на несанкціонований відбір транзитного газу, пояснюючи це примусовим стягненням штрафу, заявляв він.

Нагадаємо, напередодні глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв сказав, що Україна "швидше за все, не буде купувати російський газ до кінця зими". Причина - "Газпром" відмовляється підписувати додаткову угоду до діючого контракту.

9 грудня о Брюсселі Україна, Росія і Європейська комісія на тристоронніх переговорах не змогли досягти домовленостей щодо так званого зимового газового пакету.

Перед початком переговорів глава "Нафтогазу" озвучив позицію України: закупівлі палива у "Газпрому" на зимовий період можуть поновитися при дотриманні ряду умов. В першу чергу, мова йде про ціну газу. Друга умова - відмова від формули "бери або плати": за словами Коболєва, щоб "Нафтогаз" міг купити газ у "Газпрому", компанія зобов'язана внести передоплату в розмірі від $600 млн (що неприйнятно). Третя умова - "Нафтогаз" не оплачуватиме обсяги газу, які "Газпром" поставить на окуповану територію Донецької та Луганської областей. Ці моменти і планувалося обговорити в окремій додатковій угоді до договору про постачання газу.

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...