В ГПУ розповіли, коли в Україну повернуться гроші Януковича

В Латвії є ще певна частина грошей колишніх українських чиновників, крім тих 50 мільйонів, які рішенням суду вона забрала до себе в бюджет влітку цього року

Фото: iPress.ua

Універсального рецепту повернути в країну гроші екс-президента України Віктора Януковича немає. Про це заявив заступник генерального прокурора України Євген Єнін, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Кореспондент".

"Питання повернення активів, на жаль, це не клацання пальцями. Це в нормальній світовій практиці займає від 4 до 8 років, це в ідеальних умовах. Я не кажу, що ми повинні почекати. Ми повинні застосовувати всі можливі комплексні умови, які можуть дати результат, чим швидше - тим краще ", - зазначив він.

Єнін підкреслив, що повернення активів - це справа, в які беруть участь всі: від парламентарів до Генеральної прокуратури, Міністерства юстиції і "Агентства з повернення активів, яке незабаром, сподіваюся, буде створено".

"Це колективна праця, тільки спільними зусиллями ми можемо йти вперед. Є чудовий інститут спецконфіскаціі, є інший шлях, теж десятки разів перевірений - кримінальне провадження. Є третій шлях - переслідування в рамках цивільного процесу, як зараз США йдуть по Павлу Лазаренко. І ми також сподіваємося повернути ці гроші ", - підкреслив заступник генпрокурора.

Єнін також уточнив, що в Латвії є ще певна частина грошей колишніх українських чиновників, "крім тих 50 мільйонів, які рішенням суду вона забрала до себе в бюджет влітку цього року". Згідно із законодавством Латвії, вона може повернути стягнені в свій бюджет гроші двома шляхами. Якщо мова йде про країну-члена ЄС, то їй може бути повернуто 50% або більше. Якщо країна не член ЄС, то їй повертається 50% або менше.

"Таким чином від майстерності нашої переговорної групи буде залежати той обсяг коштів, на який Україна може претендувати. В ідеалі, це вирок українського суду. Якщо Рада прийме закон про спецконфіскаціі, ми зможемо його використовувати для стягнення до бюджету тих 1,5 мільярда доларів Януковича , які заарештовані тут. Але ми втратимо ті 50 мільйонів, які заарештовані в Латвії ", - підкреслив заступник генпрокурора.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...