В Україні хочуть скоротити кількість аптек

Якщо підприємець захоче відкрити свою аптеку, він повинен буде мати освіту магістра за спеціальністю "Фармація".

В Україні стане менше аптек? Фото: соцмережі.

Кількість аптек в Україні може різко скоротитися, а ліки продаватимуть лише за рецептом. Зокрема, це випливає з проекту правок до Закону "Про лікарські засоби", який нардепи зареєстрували у Верховній Раді, передають Патріоти України.

Відповідно до запропонованих норм, ліки дозволять продавати тільки в аптеках і аптечних пунктах, які можна буде відкривати не ближче півкілометра один від одного. Всього вісім аптек дадуть відкрити фірмам тільки в тому випадку, якщо вони займаються виробництвом ліків. При цьому засновників у фірми-аптеки повинно бути не менше трьох, і у них не повинно бути інших аптек.
Якщо ж підприємець захоче відкрити свою аптеку, він повинен буде мати освіту магістра за спеціальністю "Фармація", а продавати таблетки можна буде тільки дипломованим провізорам. Самі автори документа вважають, що сьогодні аптечні мережі підвищують ціни на ліки, користуючись своїм домінуючим становищем на ринку.
Співавтор законопроекту, нардеп Олег Мусій, заявляє, що закон повинен захистити і вітчизняних виробників медпрепаратів - тільки виробник зможе тримати більше аптек, ніж у інших. "У свою чергу наші пацієнти отримають можливість купувати більш доступні українські ліки і не менш якісні - адже майже всі українські виробники мають сертифікати, що відповідають європейським нормам", - розповів нардеп.
Він додав, що в закон можуть додати і норму, яка зробить обов'язковим продаж більшості ліків за рецептом лікаря. "Це викорінить самолікування, яке часто шкодить здоров'ю українців", - говорить Мусій.
Джерело: Сегодня

Попит падає: Європейці відмовляються від споживання м'яса - дані дослідження

середа, 8 травень 2024, 18:54

Споживання м'яса поступово, але вірно падає у Європі. У 2023 році в країнах ЄС на душу населення припало в середньому 64,2 кг м'яса. Але між окремими державами-членами ЄС є великі відмінності. Про це пише ISN з посиланням на дані Agrarmarkt Information...

Росія атакувала енергооб’єкти у шести областях України - ввечері можливі обмеження споживання

середа, 8 травень 2024, 10:30

Ворог атакував об’єкти енергетичної інфраструктури у 6 областях. У вечірні години можливе застосування обмеження споживання електроенергії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України. "Ворог масовано атакував об’єкти генерації та пере...