В Україні визнали неплатоспроможним ще один банк

ПАТ "Укрінбанк" виявився нездатним своєчасно і в повному обсязі виконувати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів.

ПАТ "Укрінбанк" визнано неплатоспроможним. Ілюстрація:antikor.com.ua

Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ «Укрінбанк» в категорію неплатоспроможних. Про це йдеться в постанові №934 від 24 грудня 2015 року, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу регулятора.

Переважна більшість вкладників банку, вклади яких підлягають відшкодуванню Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, отримають свої кошти в повному обсязі (53 тис. Осіб, або 95.5%). Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі більше 1.9 млрд. грн.

З метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів вказаного банку, у зв'язку з допущенням їм протягом вересня зменшення більш ніж на 5% значення нормативу миттєвої ліквідності (Н4) більше п'яти разів, Національний банк України 1 жовтня 2015 прийняв рішення про віднесення ПАТ «Укрінбанк» в категорію проблемних.

Національним банком було встановлено термін для прийняття ПАТ «Укрінбанк» заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства.

В рамках встановлених процедур НБУ працював з керівництвом і власниками ПАТ «Укрінбанк» з пошуку шляхів поліпшення фінансового стану. Так ПАТ «Укрінбанк» надав План фінансового оздоровлення, що передбачає залучення 500 млн. грн. в еквіваленті від інвестора для відновлення рівня ліквідності.

В рамках запланованих заходів ПАТ «Укрінбанк» зареєстрував у Національному банку договір позики із залучення коштів від інвестора нерезидента. Однак кошти від інвестора в банк так і не надійшли.

Незважаючи на активізацію роботи з повернення кредитної заборгованості, в тому числі проблемної, пошук інвесторів, зупинити відтік коштів і стабілізувати ліквідність так і не вдалося. Свідченнями цього були надходження в Національний банк значної кількості скарг (з жовтня надійшло майже 300 скарг) від клієнтів про неповернення ПАТ «Укрінбанк» вкладів і невиконання розрахункових документів.

Станом на 21 грудня 2015 на балансі банку враховувалися розрахункові документи клієнтів, що не виконані в строк з вини банку, на загальну суму 52 млн. грн.

Таким чином, ПАТ «Укрінбанк» був нездатний своєчасно і в повному обсязі виконувати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів, а його діяльність не відповідала вимогам банківського законодавства та нормативно-правових актів Національного банку.

Враховуючи невідповідність діяльності ПАТ «Укрінбанк» вимогам банківського законодавства та нормативно-правових актів Національного банку, погіршення показників його діяльності та фінансового стану, а також невиконання ПАТ «Укрінбанк» планів поліпшення фінансового стану, Національний банк України був змушений прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Чи буде долар по 50 грн: У Мінекономіки розповіли, чого очікувати від курсу в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:30

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...