В Україну потекли долари: Як зміцнюватиметься гривня, - прогнози експертів

Останнім часом спостерігаються тенденції до поступового зниження курсу долара і експерти прогнозують до кінця лютого встановлення курсу на рівні 27,0 грн/$​.

Експерти прогнозуть зниження курсу долара. Фото: Відомості.

19 січня валютні торги завершилися зниженням курсу долара на 2 копійки. Міжбанк закрився на рівні 27,55-27,60 грн/$. Про це UBR повідомив начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко, передають Патріоти України.

Проте скарбники не називають цей день найвдалішим для гривні. Адже протягом дня її курс зміцнювався набагато істотніше, і були надії на інші курсові позиції. «Після збільшення валютної пропозиції, котирування міжбанку просідали до 27,45-27,53 грн/$, а потім і зовсім до 27,40-27,45 грн/$», - уточнив директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук.

Курс долара обвалили підприємства сільського господарства та переробники, які в першій половині дня активно розпродавали доларову виручку. «Аграрії починають заводити експортну виручку після закінчення 120-денного терміну. Крім того, не за горами початок бюджетного періоду і чим менше днів залишається до нього, тим активніше будуть рости обсяги пропозиції на ринку», - зазначив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Обсяг доларової торгівлі на міжбанку підріс з $230,40 млн до $260,04 млн. З числа покупців валюти фінансисти виділяли ОТП Банк, Креді Агріколь Банк, а з продавців - Сітібанк, Укрсоцбанк, Приватбанк, ПУМБ, Альфа Банк, Промінвестбанк.

«Поки на ринку була пропозиція, ринок залишався внизу, але як тільки експортери закінчили продавати і позгортались, міжбанк швидко пішов до 27,556-27,60 грн/$. Дорогі угоди були лише під вечір і зовсім на невеликих обсягах. Більшість покупок відбулося до обіду в рамках 27,42-27,47 грн/$. Активно рости котирування почали лише ближче до 15-ї години, коли стало ясно, що Нацбанк вже не вийде сьогодні на торги. Адже були ті, хто розраховував спочатку на його аукціон, а потім на продаж в рамках механізму «найкращий курс». Але ні того, ні іншого не сталося», - розповів Юрій Гриненко.

Валютний прогноз

Проте фінансисти вважають сьогоднішні торги міжбанку поворотним моментом. І розраховують, що обсяги продажу долара на міжбанку будуть поступово рости.

«Наближається період бюджетних платежів. Очікуємо, що експортери почнуть продавати або вже осівшу на рахунках вільну частину валютної виручки, або збільшать нові валютні надходження в країну», - спрогнозував начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.

На 20 січня банкіри роблять досить акуратні прогнози

«Швидше за все, міжбанк буде відкриватися 27,45-27,60 грн/$, і розраховувати на збільшення валютних продажів. На ринку накопичився відкладений попит, так що буде поглинено все. Не думаю, що Нацбанку доведеться виходити на торги з покупкою», - вважає Юрій Гриненко.

Менш оптимістично налаштований на 20 січня Станіслав Верхградський, який очікує старту безготівкового ринку в рамках 27,50-27,65 грн/$. Поруч знаходиться оцінка Олега Курінного - 27,55-27,65 грн/$.

"Висока вірогідність, що попит на валюту і пропозиція на міжбанку залишаться один на один. Появи на безготівковому ринку НБУ вважаємо малоймовірним», - зазначив при цьому Верхградський.

Наступного тижня фінансисти чекають подальшого здешевлення долара - до 27,20-27,30 грн/$. І більш значного просідання курсу в лютому. «Повільно, але подібні тенденції будуть зміцнюватися. Корекції курсу ближче до 27,0 грн/$ ми очікуємо в наступному місяці», - запевнив Курінний.

Курс долара на готівковому ринку України

Ситуація на готівковому ринку України в останні кілька днів демонструє стабільність. У четвер, наприклад, завдяки стабільній ситуації на міжбанківському ринку форекс готівковий долар в касах банків практично не змінювався, залишаючись в межах 28,0-28,3 грн/$.

Подальший рух курсу в касах буде залежати від котирувань міжбанку, а також від попиту, запевняють банкіри. «Якщо попиту на буде, долар може продовжити і далі знижуватися», - прогнозує Юрій Гриненко.

Нагадаємо, 18 січня валютні торги завершилися крихітним зниженням валютного курсу - на 3 копійки. Міжбанк закрився в рамках 27,56-27,62 грн/$.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...