Ваші бакси можуть виявитись несправжніми: НБУ попередив про наплив високоякісних підробок

Фальшивомонетчики активно розвиваються і винаходять щоразу досконаліші підробки.

Ілюстрація:РБК

Департамент грошового обігу НБУ повідомив про вилучення з грошового обігу нового варіанту поліграфічних підробок 100-долароваих купюр серії 2006А з імітацією інфрачервоного і магнітного захисту. Про це повідомляє UBR з посиланням на телеграму регулятора №50-0006/69781, передають Патріоти України.

Чиновники детально описали виявлені ними фальшивки, і рекомендували підопічним оперативно вжити заходів: по частині перенастроювання автоматичних валютних детекторів, банкоматів (у деяких фінустанов залишилися апарати, що видають долар у VIP-відділеннях) і інструктажу касирів. Нові підробки зроблені так майстерно, що не всі апарати їх розпізнають.

Основні ознаки підроблених банкнот наступні:

Папір в ультрафіолетових променях (УФП) флуоресціює блакитним кольором (на справжніх банкнотах флуоресценція паперу відсутня).

Локальний водяний знак у вигляді портрета Бенджаміна Франкліна імітований печаткою на зворотному боці банкноти фарбою білого кольору, в УФП видно у вигляді темного зображення (на справжніх банкнотах зображення водяного знака сформоване внутрішньою структурою паперу).

Захисна стрічка імітована друком на зворотному боці банкноти фарбою білого кольору, текст читається, флуоресценція відсутня, в УФП видно у вигляді темної смуги (на справжніх банкнотах занурена у товщу паперу прозора полімерна стрічка із зображеннями у прямому і перевернутому вигляді «USA 100», флуоресціює рожевим кольором).

Захисні волокна червоного і синього кольорів не імітовані. На папері присутні видимі волокна світло-коричневого кольору.

Використано подібні оригіналам поліграфічні способи друку – якість друку гірша, ніж на справжніх банкнотах: зображення чорного кольору з лицьового боку і всі зображення зі зворотної сторони виконані глибоким друком – фарба має рельєфність, яку можна відчути на дотик. Також серійний номер, буква і цифра банку, зображення печатки Казначейства (зеленого кольору) виконані високим друком.

Мікротексти імітовані – читаються.

Оптично змінне зображення цифрового позначення номіналу “100” імітовано – зміна кольору з зеленого на темно-зелений не відповідає оригіналу (в справжніх банкнотах – з зеленого на темно-фіолетовий).

Інфрачервоний захист імітований – карта інфрачервоних зображень із зворотного боку наближена до оригіналу.

Магнітний захист імітований – карта магнітних зображень наближена до оригіналу.

Крім того, майже у всіх підроблених купюрах перші літери в серійних номерах не відповідають банкнотам серії року 2006А. У справжніх банкнотах серії 2006А перша буква серійного номера – «K».

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...