Вдасться заробити лише потужним виробникам: Європарламент заблокував підвищення квот на українські товари

Депутати аргументують блокування українських товарів загрозою європейським виробникам, які “і без того переживають не найкращі часи”.

Єврокомісія вирішила захистити своїх. Ілюстрація: Експрес.

Єврокомісія запропонувала збільшити квоти безмитного ввезення аграрної продукції з України, однак комітет Європарламенту блокує ці рішення. Таким чином ЄС захищає свій внутрішній ринок, кажуть експерти. Новину передають Патріоти України із посиланням на західні ЗМІ.

“Найбільша “цукерка”, яку запропонував Брюссель, – збільшити квоту на ввезення кукурудзи на 650 тисяч тонн. Це зробило би її більш ніж удвічі вищою порівняно з попередніми безмитними обсягами. Хоча в загальних масштабах українського експорту кукурудзи цей додатковий обсяг становив би трохи більше трьох відсотків, навколо нього у Європарламенті розгорнулися неабиякі дебати”, – повідомили в DW.

Депутати аргументують блокування українських товарів загрозою європейським виробникам, які “і без того переживають не найкращі часи”. Змогли збільшити квоту тільки на 50 тонн кукурудзи, замість запланованих 100 тис. тонн. На безмитних квотах ЄС заробляють насамперед великі виробники, каже Дарія Гриценко, експерт Українського клубу аграрного бізнесу.

“Наприклад, квота на безмитний експорт меду становить п’ять тисяч тонн. Вона цього року була вичерпана вже у перший тиждень січня. Її вибирають великі виробники. Жоден малий підприємець не має доступу. Євродепутати заблокували квоту в п’ять тисяч тонн томатів. Але ж для ЄС – це крапля в морі. Одна лише Італія експортує на рік два мільйони тонн. Вони просто захищають свій внутрішній ринок, не роблячи взагалі жодних поблажок для українського виробника”. Раніше комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі підтримав розширення квот на безмитне ввезення товарів з України, передбачивши окремі винятки.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...