Верховна Рада скасувала закон про валютні кредити

Спікер Володимир Гройсман підкреслив, що необхідно якісно попрацювати над вирішенням питання.

Володимир Гройсман. Фото: svit24.net.

Верховна Рада України скасувала закон про реструктуризацію валютних кредитів, передає кореспондент ЛІГА.net. Новину повідомляють Патріоти України.

Депутати не підтримали пропозицію президента скасувати закон "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті" №1558-1. За проголосував 101 народний депутат при 226 необхідних. У той же час, депутати не змогли подолати вето президента на закон. За проголосували 54 депутати при 300 необхідних.

"Закон скасовано. У нас є можливість якісно попрацювати над цим питанням", - сказав спікер Володимир Гройсман. Він зазначив, що проблеми валютних позичальників потрібно вирішувати при підготовці нового законопроекту.

Нагадаємо, в липня парламент підтримав у третьому читанні законопроект N1558-1 "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті". 18 грудня президент України Петро Порошенко наклав вето на цей закон і повернув його до Верховної Ради зі своїми пропозиціями. Глава держави назвав цей закон популістським, спрямованим на задоволення "менше ніж десятої частки відсотка, тих, хто не хоче або не може обслуговувати валютні кредити".

У свою чергу в кінці листопада минулого року Кабмін затвердив новий законопроект про реструктуризацію валютних кредитів. Документ був розроблений Мінфіном спільно з НБУ і Незалежною асоціацією банків України та узгоджений з 19 найбільшими банками України.

Документ передбачає реструктуризацію іпотечних кредитів, загальна сума заборгованості за якими не перевищувала 2,5 млн. грн. станом на 1 січня 2015 року; за якими не було простроченої заборгованості на 1 січня 2014 року; кінцевий термін повернення яких не настав на 1 січня 2014 року.

Попросити реструктуризацію зможуть сім'ї, які мають єдине житло, яке перебуває в іпотеці; пільгові категорії (інваліди І групи, ветерани війни, багатодітні сім'ї і ті, які виховують дитину-інваліда, учасники АТО). Планується, що реструктуризація дозволить списати від 25% до 100% кредиту на єдине житло, перевести залишок кредиту в гривневий еквівалент за курсом НБУ на день проведення реструктуризації, зафіксувати на три роки процентну ставку на тому рівні, при якому було взято кредит.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...