"Відригнулися" вишки Бойка: Латвійський банк Льовочкіна втратив ліцензію

АТ "Trasta komercbanka", акціонером якого є соратник Сергія Льовочкіна, тривалий час допускав серйозні порушення в роботі.

Ілюстрація:www.db.lv

Європейський центробанк за пропозицією Комісії з ринку фінансів і капіталу Латвії анулював ліцензію латвійського Trasta komercbanka, акціонером якого є колишній співвласник RosUkrEnergo Іван Фурсін, давній товариш Льовочкіна. Про це повідомляє Комісія з ринку фінансів і капіталу Латвії (КРФК), передають Патріоти України з посиланням на Дело.

Латвійський регулятор запропонував анулювати ліцензію, оскільки Trasta komercbanka тривалий час допускав серйозні порушення в роботі. У зв'язку з цим відомство виключило можливість врегулювання проблем або порятунку банку.

Trasta komercbanka, за даними КРФК, не є системно важливим, його відхід з ринку не зробить істотного негативного впливу на стабільність латвійського фінансового сектора. У разі ліквідації банку з виплатою клієнтам гарантованого державою відшкодування в 100 тис. євро 93% вкладників отримають назад всі свої вклади в повному розмірі.

Таким чином, будуть дотримані інтереси більшості вкладників, зазначає КРФК. Держава гарантує всім клієнтам будь-якого латвійського банку виплату вкладів на суму до 100 тис. євро, якщо банк не здатний їх виплатити.

Як заявила представник зі зв'язків з громадськістю КРФК Іева Уплея, гарантовані державою вклади будуть виплачені клієнтам Trasta komercbanka в найкоротші терміни. Загальна сума виплат поки невідома.

Нагадаємо, 22 січня латвійська рада прийняла рішення встановити обмеження на дії АТ "Trasta komercbanka". Насправді, неформально Фурсін є довіреною особою Льовочкіна. А неофіційно в політичних та бізнес-колах України їх сприймаються як одне ціле. Їхня дружба сягає 1990-их, коли Фурсін і Льовочкін працювали у фінансовій установі "Банкірський дім".

Офіційно ж контакти між Льовочкіним і Фурсіним можна прослідкувати в тому, що сестра глави адміністрації президента Юлія Льовочкіна протягом 2003-07 років працювала під проводом Фурсіна в "Місто-банку" заступником керівника інвестиційного бізнесу.

Крім того, членом ради Trasta komercbanka також є людина Льовочкіна Артемій Єршов, який у 2014 році був обраний до ради Trasta komercbanka.

Єршов свого часу обіймав посади керівника Управління іноземних інвестицій і кредитів в Міністерстві економіки України, голови Правління "Першого Інвестиційного Банку", голови Правління АБ "Кліринговий Дім", першого заступника голови Правління "Ощадбанк", директора ІК "Трійка Діалог Україна", заступника Голови Правління АТ "Сбербанк РФ "(Україна). Через цей банк, зокрема, були відмиті вкрадені у держави кошти при здійсненні махінації під час закупівлі "вишок Бойка"

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...