"Вони у всьому винні": У НБУ знайшли, на кого "звалити" ріст цін в Україні

Ілюстрація: ЖЖ

Однією з причин, через що відбулось зростання цін в Україні в 2017 році, є підвищення зарплат. А на ріс зарплат вплинула трудова міграція. Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб в інтерв'ю "Сегодня", повідомляють Патріоти України.

"Зростання зарплат в економіці, який перевищив очікування, пояснюється і міграційними трендами. Зараз багато хто говорить про те, що вони несприятливі для України. Люди працездатного віку їдуть працювати в інші країни, і створює тиск на ринок праці в Україні - роботодавцям доводиться підвищувати зарплати, щоб утримати працівників", - пояснив Сологуб.

Відтак, трудові мігранти побічно вплинули на зростання інфляції. Щоправда він додав, що зарплати трудових мігрантів, які надсилають в Україну як валютні перекази, стали одним з головних факторів стримування інфляції.

"Зростання зарплат має відповідати зростанню продуктивності. А якщо людина виробляє стільки ж, скільки і раніше, але хоче отримувати більше, тому що інакше вона поїде в Польщу, - ось такий підхід і створює тиск на ціни . З іншого боку, збільшення потоку мігрантів за кордон призводить до того, що вони більше грошей повертають сюди, і це призводить до зміцнення обмінного курсу", – пояснив Сологуб.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...