"Всё пропало!": Трейдери масово виводять гроші з рахунків МосБіржі

Російський фондовий ринок потрапив в затяжну смугу відтоку капіталу, яка триває з середини лютого, в результаті індекси знижуються навіть у відносно сприятливих умовах на зовнішніх ринках.

Трейдери побоюються обвалу рубля. Фото: Інтерфакс.

Московська біржа продовжує фіксувати помітний відтік коштів з клієнтських рахунків. У травні трейдери вивели ще близько 10 млрд рублів з головною торгового майданчика Росії. Про це повідомляє Сбербанк CIB cо посиланням на дані біржі, передають Патріоти України.

Рублеві залишки на рахунках впали на 12% за місяць і на 33% з початку року - до 64 млрд рублів. У порівнянні з липнем 2016 го рублю рахунки скоротилися в 1,7 рази.

Залишки в доларах впали на 11% в порівнянні з квітнем, в євро - на 5%. За 5 місяців валютний відтік склав 10% в доларах і 1% в євро.

Гроші йдуть з біржі всупереч прогнозам керівництва, зазначають аналітики Сбербанк CIB Ендрю Кілі і Андрій Павлов-Русинов: коментуючи результати першого кварталу по МСФО, менеджмент говорив, що не чекає подальшого падіння залишків на рублевих рахунках.

Обсяг торгів акціями впав на 7% за січень-травень; в секції деривативів - найпопулярнішої серед приватних трейдерів - оборот скоротився на 27% за 5 місяців.

На валютному ринку біржа зафіксувала зростання обороту - на 6%. Він, однак, було забезпечено за рахунок торгів свопами, а не угодами спот, відзначають в Ощадбанк CIB.

Втім, одночасно на 27% зріс оборот грошового ринку і на 12% - обсяг торгів облігаціями.

Російський фондовий ринок потрапив в затяжну смугу відтоку капіталу, яка триває з середини лютого, в результаті індекси знижуються навіть у відносно сприятливих умовах на зовнішніх ринках, каже аналітик Промсвязьбанка Ілля Фролов.

За даними EFPR, закордонні фонди з початку року продали російських акцій на 1,4 млрд доларів, ліквідувавши майже всі вкладення, здійснені після перемоги Дональда Трампа на виборах в США. Індекс ММВБ впав на 17,5% з початку року, а що входять до нього компанії сумарно подешевшали на 1,4 трлн рублів.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...