Все, як у Румунії 20 років тому: Експерт пояснив, чим Україна може привабити інвесторів

Ілюстрація: dia.dp.gov.ua

Іноземним інвесторам потрібно показати, чим Україна може вигідно відрізнятися від сусідів у Східній Європі. Так вважає Роман Матис керівник управління інвестиційної політики у Львівській обласній державній адміністрації, повідомляють Патріоти України з посиланням на gazeta.ua.

Розповідає, у який спосіб його команді вдалося за 2016 рік в області створити понад 12 тис. робочих місць. Торік - ще понад 8 тис.

Україна залучає капітал трьома чинниками. Доступна сировина, доступна робоча сила, доступний енергетичний ресурс. Львівщина має ще четвертий - близькість до ЄС.

"Суть моєї короткострокової стратегії - йти до компаній, які 10-20-25 років тому прийшли у Польщу, Румунію, Чехію, Словаччину. Вони більше не спішать нарощувати там виробництво, бо за два десятиліття усе суттєво піднялося в ціні. Сировина подорожчала. Зарплата виросла. Але працівники пороз'їжджалися по Європі, бо там ще вища. Навіть при дешевих кредитах на розширення, повернення вкладень розтягнуте в часі. А ми кажемо: хлопці, дивіться, що можна зробити за парканом, через 200 чи 400 кілометрів. Все, як у Румунії 20 років тому".

Матис вважає, що бізнес-середовищу треба показати можливість, а зацікавлені самі приблизяться. "Мене не покидає бажання зробити роад-шоу (серія зустрічей у різних містах, - ред.), де ми за участю ділових видань обговорили б можливості регіону", - каже експерт.

На готівкові платежі введено ліміт: Стало відомо, яку суму дозволяють витрачати в ЄС

субота, 27 квітень 2024, 6:45

В ЄС посилюють боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Так, узгоджений у Європарламенті пакет законів передбачає, зокрема, загальноєвропейський ліміт 10 тис. євро на готівкові платежі. Інакше кажучи, у країнах ЄС обмежили готівкові пл...

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...