"Все пропало!": Москва прокинеться у понеділок з новим "кошмарним" курсом рубля

Російська валюта у пошуках дна до 22 серпні може пробити антирекорд зими 2016 року, кори за кожен «зелений давали більше 80 «дерев’яних».

На кінець банківської доби у п’ятницю Московська біржа зафіксувала падіння російської валюти у 67, 74 за долар США, повідомляють Патріоти України. До понеділка очікується більше 70 за «американця», таким чином наближаючись до антирекордів січня-лютого 2016 року. Обвал російського рубля ймовірно не зупиниться ще тиждень. Як вважає ряд аналітиків, уряду РФ практично нічого протиставити санкціям і девальвації рубля.

На ринку наростає брак валюти: сумарний обсяг зареєстрованих біржею заявок на продаж до кінця основної сесії впав до 22 млн доларів, що в 5 разів нижче середнього значення за останній місяць.

До ризиків антиросійських санкцій додалася «пожежа» в економіці Туреччини, яка перекинулася на інші ринки, що розвиваються, вказує аналітик «Фрідом Фінанс» Анастасія Соснова.

Відтік капіталу з Росії тим часом прискорюється: у липні він становив 4,2 млрд доларів, в 10 разів перевищивши показник за весь другий квартал, повідомив напередодні ЦБ.

Уряд не зацікавлений в зміцненні рубля навіть за дорогої нафти, заявив 11 липня в Держдумі глава Мінфіну Антон Силуанов.

«Буде 100 доларів (за барель) - курс, пам'ятайте, був 30 з невеликим рублів за долар. Потрібні нам зараз такі співвідношення, такі коливання? Напевно, ні», - сказав він.

Папери Ощадбанку впали ще на 4,98% на МосБірже і на 6,06% - в Лондоні. Індекс РТС втратив 3,68% і оновив «дно» з квітня, ціни боргових паперів уряду РФ опустилися до мінімуму за 15 місяців за індексом RGBI.

Щоб згладити наслідки для ринку, Центробанк може знизити обсяги закупівлі валюти на біржі, які проводить для Мінфіну в рамках бюджетного правила.

Втім, повністю відмовлятися від вилучення валюти з економіки, яке топить рубль разом з санкціями, влада не має наміру.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...