Вибори та жити по-новому: НБУ підрахував, наскільки виростуть ціни після підвищення мінімальної зарплатні до 4200

Підвищення мінімальної зарплати без зростання продуктивності праці має негативний ефект.

Дмитро Сологуб. Фото: УНІАН.

Можливе підвищення мінімальної зарплати до 4200 грн і жовтневе підвищення пенсій додасть 1,6 п.п. до інфляції. Про це повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб в інтерв'ю Українським Новинам, передають Патріоти України.

За його словами, у НБУ очікують, що осучаснення пенсій дасть близько 0,8 п.п. від показника інфляції у 2018-му році. "У 2017-му році ефект був не так значний, тому що сума (виплат) була не така велика", - додав Сологуб.

Крім того, він нагадав, що у базовому прогнозі по інфляції на 2018 рік, який буде оприлюднений наприкінці січня, Нацбанк закладе ефект від підвищення мінімальної зарплати до 4200 грн. Заступник голови НБУ також зазначив, що якщо підвищення "мінімалки" до 4200 грн відбудеться з 1 липня, то вплив на інфляцію буде близько 0,5 п.п.

"Але є ще інші фактори - та ж монетарна політика, яка може вплинути в зворотному напрямку. Якщо ж підвищення відбудеться з 1 квітня, то ми оцінюємо ефект на інфляцію в 0,8 п.п.", - сказав він. Сологуб підкреслив, що підвищення мінімальної зарплати без зростання продуктивності праці має негативний ефект. Він також зазначив, що підвищення зарплат у країні у минулому році став важливим фактором зростання цін.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...