Винні попередники: У Гройсмана пояснили причини зростання ціни на газ

В уряді заявили, що Україна, не збільшивши ціни блакитного палива, могла повернутися у кризові 90-ті.

Ілюстрація:5 канал

В уряді заявили, що зростання ціни на газ – вимушений крок, адже безвідповідальність попередньої влади могла повернути Україну в 90-ті. Про це повідомила прес-служба Кабміну, зазначають Патріоти України.

"Багато хто пам’ятає той час, коли Україна переживала кризові 90-ті. Стрімка інфляція, затримки з виплатою заробітної плати, високий рівень безробіття, потім перше різке знецінення української гривні – долар тоді зріс з 3-х до 5-ти гривень", - нагадали в уряді.

Там зазначили, 2018 року в Україну могли б повернутися 90-ті, адже у 2006-2013 роках були взяті мільярдні доларові кредити, які не були тодішньою владою спрямовані на розвиток економіки, а були "розтриньканні і витрачені на "проїдання"".

"Безвідповідальність тодішніх чиновників, зробила сьогодні заручниками простих українців. А тепер настав час повертати ці борги", - йдеться у заяві.

Так, у наступні п’ять років Україна має віддати більше 30 мільярдів доларів. Зазначається, що нинішній уряд уже розпочав знижувати боргове навантаження, проте співпраця з МВФ все ще є необхідною для України. "Без кредиту МВФ країна опинилася б на межі банкрутства", - кажуть в Кабміні.

Там також пояснили, що переговори з МВФ були складними і кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. Уряд на це не погоджувався, і результатом річних перемовин став компроміс – замість 60%, ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23%.

Як повідомлялося раніше, новий тариф мав почати діяти ще від 1 жовтня. Проте Кабмін відтермінував перегляд вартості й залишив тариф на рівні 6,9579 грн за кубометр до 18 жовтня.

Україна не може отримати від МВФ черговий транш кредиту вже майже півтора року - через те, що не втілила всі необхідні реформи, не ухвалила нові закони. Зокрема, була вимога щодо створення Антикорупційного суду - її виконали.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...