"Виробнича діяльність неможлива": Донецький "Норд" припиняє роботу

На сьогоднішній день один з колишніх найпотужніших виробників холодильників зазнає колосальні збитки і не в змозі не тільки планувати власну діяльність, але й гарантувати збереження свого обладнання та приміщень.

ПАТ "Норд". Фото: gold.dn.uaВеликий український виробник холодильної техніки ПАТ "Норд" (зараз зареєстрований у Краматорську), вже з 1 серпня припинить роботу підприємства в Донецьку, а його основні кошти будуть законсервовані. Відповідне рішення ухвалила наглядова рада ПАТ "Норд" 11 липня у зв'язку з неможливістю вести виробничу діяльність в умовах, що склалися, інформують Патріоти України з посиланням на "Дело".

"В умовах, коли ПАТ "Норд" не тільки не контролює, але навіть не може передбачити визначальні для звичайного функціонування фактори, виробнича діяльність неможлива; єдиним раціональним фактором є консервація основних засобів на виробничому майданчику в Донецьку", — наголошується в повідомленні. Наглядова рада підкреслює, що саме це було наказано виконати йому і правлінню рішенням чергових загальних зборів акціонерів 22 квітня.

Збори акціонерів тоді визначило, що продовжувати виробничу діяльність буде можливо лише в разі забезпечення її безперервної, що в значній мірі залежить від оперативного виконання логістичних процесів з ввезення матеріалів і вивезення готової продукції, а також у разі рентабельної діяльності і виконання прийнятого плану на травень, червень і липень. Однак, зазначається в повідомленні, за результатами травня і червня можна констатувати, що збиток від госпдіяльності становив 7,83 млн грн, проблеми з логістикою не вирішені, що не дозволяє вести регулярне і планово-прогнозовану роботу з випуску складної побутової техніки. У зв'язку з цим спостережна рада визнав виконання завдань зборів акціонерів з боку правління незадовільним і прийняв рішення про припинення діяльності, консервації основних засобів і організації збереження оборотних коштів. Для виконання цього рішення наглядової ради ПАТ "Норд" призначив комісію з консервації основних засобів на чолі з головою правління ПАТ.

"Основна мета комісії — забезпечення збереження в працездатному стані основних засобів та збереження наявних матеріалів, вирішення соціальних проблем на період вимушеної зупинки потужностей", — наголошується в повідомленні. Голова комісії повинен щомісячно звітувати перед наглядовою радою. "Питання розконсервації основних засобів і припинення діяльності комісії знаходиться виключно в компетенції наглядової ради ПАТ "Норд", — наголошується в повідомленні.

Наглядова рада ПАТ "Норд" очолює Андрій Ландик, якому належить близько 19,7% акцій ПАТ "Норд", ще близько 80% належить його батькові, президенту "Норду" Валентину Ландику. ПАТ "Норд" є головним підприємством групи "Норд" — інтегрованого науково-виробничого об'єднання машинобудівних заводів і організацій.

В 2015 році ПАТ "Норд" випустило 162,781 тис. холодильників і морозильників і реалізувало 162,827 тис., що відповідно на 52,1% і 52,3% менше аналогічних показників 2014 року. Обсяг виробництва ПАТ у діючих цінах скоротився на 23,3% до 2014 року, до 620,758 млн грн., чистий — на 34,3%, до 641,39 млн грн., чистий збиток зріс на 8,7%, до 24,26 млн грн. В оренду ПАТ "Норд" було передано ряд потужностей входять в групу підприємств: ПАТ "Завод "Електродвигун" (Покровськ), "Норд-Пласт" (Докучаєвськ), "Норд-Комп'ютер" (Донецьк), працівники яких були переведені на ПАТ. Крім того, була розпочата ліквідація ПАТ "Краматорський завод "Кондиціонер", ліквідовано філія "Завод компресорів".

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...