Залишити Україну без водопостачання: Після візиту СБУ Коломойський дав задній хід

Дії керівництва підприємства "Дніпроазот" призвели до того, що велика частина країни опинилася перед загрозою відключення води. Також в ситуацію втрутився Кабінет міністрів.

Ілюстрація:PolitekaПідприємство "Дніпроазот", яке належить олігархові Ігорю Коломойському, відновило виробництво хлору після 5 днів простою. При цьому через тимчасове призупинення підприємства в Україні минулого тижня почалися проблеми з водопостачанням у великих містах, передають Патріоти України.

Як повідомляє прес-служба підприємства, випуск першої продукції почнеться вже найближчим часом. Зараз на підприємстві закінчили підготовчі роботи до включення виробництва.

Слід відзначити, що підприємство є єдиним виробником рідкого хлору в Україні. У квітні "Укрнафта" (на 40% належить Коломойському. - Ред.) розірвала співпрацю з заводом.

Якщо до цього газовидобувна компанія поставляла блакитне паливо в "Дніпроазот" для виробництва аміаку в орендованому цеху, зараз всі постачання газу проходять через відкритий ринок. В результаті "ДніпроАзот" довелося закуповувати блакитне паливо за ринковими цінами. Керівництво заявило, що така ситуація не дозволяє їм працювати і в короткі терміни закрило підприємство. 15 червня "Дніпроазот" повністю припинив свою роботу.

Завод Коломойського поставив умову: роботу відновлять тільки після вирішення питання з тарифом на газ або збільшення в два рази їх цін. Уже через місяць українські водоканали заявили, що запаси рідкого хлору закінчуються, знезаражувати питну воду нічим.

Рідкий хлор спробували імпортувати з Румунії, однак обсяги поставок склали близько 50 тонн, в той час як потреба - від 800 до 1200 тонн. Першим містом, які обмежило подачу води населенню, став Миколаїв. Також під загрозою опинилися Дніпро, Кропивницький, Харків і ще цілий ряд міст.

Також Carlsberg Ukraine, Coca-Cola Ukraine і PepsiCo зупиняли виробництво в Україні в зв'язку з припиненням роботи "Дніпроазоту". При цьому в Carlsberg Ukraine також повідомили, що компанія не закриває завод з виробництва пива, а чекає допомоги від уряду для вирішення цієї проблеми.

СБУ почала розслідування стосовно посадових осіб "Дніпроазоту". Фактично, дії керівництва підприємства призвели до того, що велика частина країни опинилася перед загрозою відключення води. Також в ситуацію втрутився Кабінет міністрів - профільному віце-прем'єру Геннадію Зубко доручили скласти план і відновити подачу хлору водоканалам. Через зупинку "ДніпроАзот" загрожує великий штраф.

Джерело: Обозреватель

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...