Автомобілі і літаки знов будуватимуть з деревини? Вчені знайшли спосіб зміцнювати її до характеристик титану

У нового матеріалу величезний спектр можливих застосувань, в першу чергу, для створення легких і міцних конструкцій.

Ілюстрація:laradiodelsur.com.ve

Інженери з Університету штату Меріленд знайшли спосіб більш ніж у десять разів збільшити міцність і жорсткість деревини. Отриманий матеріал міцніше, ніж деякі сплави титану. Про це повідомляє Еспресо, зазначають Патріоти України.

Згідно з дослідженням, новий спосіб обробки деревини робить її в 10 разів більш жорсткою і в 12 разів міцнішою. У підсумку виходить матеріал, який настільки міцний і довговічний, що може стати конкурентом сталі і навіть титанових сплавів. При цьому супердеревина набагато легша і їй можна надати будь-яку форму.

Щоб додати деревині нові властивості, її піддали спеціальному процесу обробки. В результаті рівень лігніну природного клею, що зєднує клітини ставав оптимальним, що забезпечило видатні механічні властивості.

Під час перевірки можливостей нового матеріалу його порівняли з натуральною деревиною. Кулі, випущені в ході експерименту, пройшли крізь звичайне дерево, але були частково зупинені супердеревиною.

У нового матеріалу величезний спектр можливих застосувань, в першу чергу, для створення легких і міцних конструкцій.

Його можна використовувати всюди, де сьогодні застосовується сталь: в автомобілях, літаках і будівлях. Дослідники підкреслюють, що створений ними метод обробки простий і підходить для різноманітних порід дерев.

Звідси випливає, що відкриття має і природоохоронне значення: воно дозволить замінити повільно зростаючі породи дерев з щільною деревиною, наприклад, тик, швидко зростаючими видами, такими, як сосна і бальса.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...