Бій біля Соломонових островів: Знайдено авіаносець США, який потонув внаслідок однієї з ключових битв за Тихий океан під час Другої світової (фото, відео)

Японці топили корабель протягом кількох годин.

"Хорнет" під ударами японських літаків. Архівне фото.

Дослідники виявили останки американського авіаносця «Хорнет» - одного з найвідоміших бойових кораблів, які брали участь у Другій світовій війні, передають Патріоти України.

Авіаносець, що лежить на дні на глибині близько п'яти кілометрів, був знайдений недалеко від Соломонових Островів. Глибоководний безпілотний апарат передав на поверхню фотографії корабля, який непогано зберігся. На ньому і поруч з ним були знайдені літаки, які в момент загибелі корабля знаходилися на палубі.

«Хорнет» виявило дослідницьке судно співзасновника Microsoft мільярдера Пола Аллена «Петрел». Це був перший дослідний похід судна в 2019 році. Головним завданням «Петрела» є пошук знаменитих загиблих кораблів. Так рік тому команда «Петрела» знайшла інший затонулий американський авіаносець - «Лексінгтон».

«Хорнет» знаменитий, перш за все, двома своїми походами - «рейдом Дулитла» і участю в битві при Мідуеї. «Рейд Дулітл» відбувся 18 квітня 1942 року. У цей день з палуби «Хорнета» злетіли 16 середніх бомбардувальників B-25, які вразили кілька цілей на території Японії. «Хорнет» загинув в битві біля островів Санта-Крус в кінці жовтня 1942 року. В результаті масованої атаки японських палубних торпедоносців і бомбардувальників корабель отримав попадання двох торпед і чотирьох бомб.

Він не впорався з керуванням і загорівся. З важкими ушкодженнями, насилу загасивши пожежу, авіаносець на буксирі став відходити, але потім був атакований ще кілька разів. Зрештою американці зняли з корабля екіпаж і спробували його потопити. Два есмінця випустили по ньому 16 торпед, з яких дев'ять потрапили в ціль, проте «Хорнет» не затонув. Його стали обстрілювати з гармат, але і вони не змогли потопити корабель. В результаті він пішов на дно тільки після того, як підійшли японські кораблі випустили по «Хорнету» ще шість торпед.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...