Друзяка Путіна влип: Президенту Молдови загрожує кримінальна відповідальність

КС Молдови вже звернувся до парламенту з проханням ввести відповідальність за невиконання положень Конституції.

На Додона чекають великі неприємності? Ілюстрація: Рейтерс.

Конституційний суд Молдови просить парламент запровадити кримінальну відповідальність за невиконання конституційних обов'язків і постанов суду. Про це заявив голова Конституційного суду Тудор Панциру. Про це повідомляє кишинівський портал Newsmaker, передають Патріоти України.

За його словами, КС вже звернувся до парламенту з проханням ввести відповідальність за невиконання положень Конституції. "Є стаття в Кримінальному кодексі про невиконання рішень звичайних судів. Чому немає такої норми для рішень Конституційного суду? Така відповідальність є практично у всіх європейських країнах, тільки у нас її немає", - зазначив Панциру.

Як наголошується, ця ініціатива стосується проросійського президента Молдови Ігоря Додона, який вже неодноразово відмовлявся підписувати закони та урядові призначення. Рішенням Конситуційного суду у таких випадках президента тимчасово відстороняють від виконання зобовязань, а повноваження підписати документ надходять главі уряду або парламенту.

Відповідне рішення було принято вже тричі. Останій раз - напочатку січня, коли Додон відмовився підписати закон про заборону російської інформаційної пропаганди. Вперше у Додона забрали частину повноважень у жовтні. Тоді він двічі відхилив запропоновану на посаду міністра оборони кандидатуру Еуджена Стурзи.

Другий раз Конституційний суд Молдови тимчасово припинив повноваження президента Ігоря Додона 2 січня, коли він повторно відхилив запропоновані прем'єр-міністром кандидатури п'яти міністрів і двох віце-прем'єрів. Згодом стало відомо, що на період призначення нових міністрів і віце-прем'єрів уряду обов’язки президента країни тимчасово виконуватиме спікер парламенту Молдови Андріан Канду. У п'ятницю, 5 січня, Конституційний суд Молдови вже утретє тимчасово відсторонив від посади президента Додона.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...