І про сучасного митця-мученика не забули: Стали відомі лауреати премії імені Шевченка

Олег Сенцов, який знаходиться в російському СІЗО, переміг у кинономінації з фільмами "Гамер" і "Носоріг".

Олег Сенцов. Фото: www.tic.com.ua.

У п'ятницю, 12 лютого, комітет Національної премії імені Тараса Шевченка оголосив імена переможців. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Українську правду.

У цьому році лауреатами премії стали: режисер Олег Сенцов, дисидент і публіцист Левко Лук'яненко, балетмейстер Раду Поклітару, співачка Анжеліна Швачка, а також художник Михайло Гуйда. Несподіванкою стало те, що серед лауреатів премії в цьому році немає письменників і літературознавців.

Олег Сенцов, який знаходиться в російському СІЗО, переміг у кинономінації з фільмами Гамер і Носоріг. У номінації публіцистика і журналістика свою премію отримав Левко Лук'яненко за зібрання творів у 13 томах Шлях до відродження. Раду Поклітару переміг у музичній номінації за балет-триптих Перехрестя (2012) і балети Лебедине озеро (2013), Жінки в ре мінорі (2014) і Довгий різдвяний обід (2014).

Анжеліна Швачка стала лауреатом премії в номінації концертно-виконавське мистецтво за "виконання провідних партій у оперних виставах і популяризацію української музичної спадщини". Художник Михайло Гуйда удостоєний премії в номінації образотворче мистецтво з циклом живописних творів В єдиному просторі.

Премія імені Тараса Шевченка присуджується у номінаціях література, літературознавство і мистецтвознавство, публіцистика і журналістика, кінематограф, музичне мистецтво, театральне мистецтво, концертно-виконавське мистецтво, народне і декоративно-прикладне мистецтво та образотворче мистецтво.

Розмір грошової премії, яку отримують лауреати, щорічно встановлюється згідно з указом президента України. У минулому році розмір кожної премії склав 240 тисяч гривень. Лауреатів нагороджує президент України в день народження Тараса Шевченка - 9 березня.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...