Хіти тижня. "Гіперболоїд інженера Путіна": Новітня зброя російського царя посіла почесне місце у десятці найбезглуздішого озброєння людства (фото)

1 березня президент Росії Володимир Путін вирішив переплюнути знамениту «кузькіну мать» Микити Хрущова і налякати Захід новою надзброєю.

Поки військові експерти сміються з епічних проектів Путіна, НВ вирішило згадати найдивніші види озброєння в історії, передають Патріоти України.

Виступаючи перед Федеральними зборами, Володимир Путін оголосив про випробування нових міжконтинентальних ракет. Президент анонсував крилату ракету з ядерною установкою. За словами Путіна, нове озброєння невразливе для будь-якої наявної системи ППО, має непередбачувану траєкторію, і практично не обмежене в дальності польоту.

«Нас ніхто не слухав, послухайте зараз. Покажіть відео» – після цих слів чинного головнокомандувача військ РФ продемонстрували анімаційний ролик із запуском ракети, якої «ні в кого поки що немає».

На відміну від заяв, графіка цього відео була, м'яко кажучи, не визначною: мультяшна ракета маневрувала гірськими ландшафтами, попри закони фізики, як у відеоіграх 20-річної давності.

Непрямим текстом спадкоємець Хрущова знову пригрозив Америці «кузькіною матір’ю» – на відео ракета полетіла за океан, явно не в пошуках капітана Гранта на берегах Патагонії (схоже, що ракета приземлилася на курорті Мар-а-Лаго, де розташована резиденція Дональда Трампа).

У США сприйняли заяви Путіна як ескалацію конфлікту між країнами і провокацію холодної війни. Крім цього, розвідці США не було відомо про тестові запуски російської ракети. Якщо Володимир Путін не блефує, Пентагону доведеться збільшити бюджет повітряної оборони та армії в цілому, який і без того стрімко зростає, щоб протистояти надновим секретним розробкам міністерства оборони Росії.

Російський військовий експерт Олександр Гольц також скептично висловився щодо нової зброї своєї країни, назвавши її «мілітаристською фантастикою» і «гіперболоїдом інженера Путіна».

У зв'язку з цим НВ вирішило створити добірку найбожевільнішої зброї, що коли-небудь існувала в історії.

Авіаносець з льоду

Ідея побудувати авіаносець з льоду належала студенту Кембриджа Джеффрі Пайку. За легендою, молодий винахідник придумав свій корабель, перебуваючи на лікуванні в психіатричній лікарні.

Проте, командувачі ВМФ Великобританії зацікавилися непотоплюваним авіаносцем, який міг би захистити британський флот в Атлантиці. Проект отримав назву Авакум. Відразу ж визначили, що лід не підходить для будівельного матеріалу – він занадто важкий і швидко тане.

Його замінили на «пайкерит» – матеріал, що являє собою суміш з води і деревної тирси, які заморожувалися в єдиний блок. Стіни корабля повинні були становити в ширину більше 12 метрів, і планувалося, що судно буде вміщати близько 200 літаків. Але через низку причин у 1943-му році відпала потреба в будівництві феноменального «ковчега».

Гармата-моторолер

Французи люблять цей двоколісний транспорт настільки, що придумали встановити на ньому 75-міліметрову артилерійську гармату. Знаменитий італійський мопед Vespa, що досягає швидкості майже в 70 км/год, використовувався французькими військовими в Алжирі та Індокитаї.

Але через непрактичність цієї зброї – відсутність броні, складність перезарядки, прицілювання і використання в умовах бездоріжжя – цю ідею незабаром закинули.

Бетонні танки

Бетонувати танки зважилися одночасно і радянська і американська армія. Існують приклади оснащення залізобетонною сумішшю лобової частині Шермана і Т-34. Така броня дійсно виявилася міцнішою за традиційну, та й ремонтувати її легше. Єдина проблема, яка принесла проекту смерть, – довгий період затвердіння і сушіння залізобетонних корпусів. Чекати потрібно було більше місяця, а за такий час деякі країни вигравали всю війну.

Літаючий авіаносець

Ця ідея розвивалася в 30-х роках минулого століття. Злітною смугою для літаків у повітрі повинна була стати поверхня дирижабля. Але після відомої катастрофи Гіндебурга цей проект призупинили.

Створені незабаром літаки-дозаправники, остаточно зруйнували ідею літаючого авіаносця і повністю перенесли його в сферу наукової фантастики.

Бомби-кажани

Американський проект припускав використання біологічної здатності кажанів. При низьких температурах ці тварини впадають у сплячку, що дозволяло прикріплювати до них невеликий вибуховий заряд і скидати на територію противника в спеціальних контейнерах. Проект був схвалений ВПС США і планувався до використання в бомбардуванні Японії. Під час випробування незвичайної зброї, кілька мишей з бомбами раптово вийшли зі сплячки і сховалися в дерев'яні ангари американської бази. Ефективність проекту підтвердилася – будівлі згоріли, але через завершення війни, зброя так і не завдала шкоди супротивнику.

Джип-вертоліт

На початку сорокових років британські військові вирішили створити літаючий позашляховик, перевагами якого, за їх задумом, були простота, низька вартість виробництва і можливість експлуатувати техніку там, де звичайні вертольоти не можуть приземлитися.

Після низки невдалих спроб і десятків розбитих машин, літаючий джип вдалося розігнати до 105 км/год і відірвати його від землі більше ніж на 120 м. Не дивлячись на успішну посадку, це було останнє випробування вертольота-візка Rotabuggy.

Кулемети з кривим стволом

Ідея кривоствольної зброї з'явилася ще в кінці XIX століття, як спосіб безпечної стрільби з укриття. Зацікавлені в збереженні своїх солдатів, цю технологію використовували військові Німеччині на початку XX-го століття. Пізніше, для точнішої стрільби і гарантованого ураження, фінська армія удосконалила цю зброю, встановивши на гвинтівку Мосіна перископ.

Після Другої світової війни в світі використовували спеціальні криві насадки для зброї, в той час як армія СРСР викривляла дуло автоматів вже на етапі виробництва. Незабаром ця ідея канула в Лету через створення нових технологій безпечної стрільби з укриттів.

Протитанкові собаки

Виявляється, не тільки американці використовували тварин як засіб озброєння. На війні всі засоби гідні – під час Другої світової червоноармійці вирішили видресирувати собак-смертників для знищення фашистських танків. Чотириногих друзів оснащували вибухівкою, не годували кілька днів, і привчали знаходити їжу з нижнього люка танка. Однак, такий спосіб не прижився, оскільки велика частина собак, як і уу випадку з кажанами, поверталися на свою базу і завдавали шкоди своїм творцям.

Круглі кораблі

Попівки – оборонні броненосці царської Росії кінця XIX століття. Ініціатива створення незвичайного корабля належала адміралу Попову.

Рішення прийшло після поразки в Кримській війні, коли Чорноморський флот був обмежений Паризьким мирним договором і не міг створювати військові кораблі з великою водотоннажністю. Один корабель – «Новоград» – був побудований в Санкт-Петербурзі, а інший – «Київ» – у Миколаєві. Не зважаючи на те, що кораблі мали дозволену водотоннажність і при цьому могли перевозити значні знаряддя і потужне бронювання, – цей проект часто зазнавав критики. Незабаром, з розвитком технологій суднобудування і зміною зовнішньополітичної ситуації, від ідеї круглих кораблів відмовилися.

Танк-штопор

Оснастити танк великими буровими установками замість традиційних гусениць придумали радянські розробники. За задумом, таке озброєння повинно було проникати у важкодоступні місця, куди звичайні не здатні заїхати. Але, як виявилося, керувати такою машиною було надзвичайно складно, і проект також згорнули.

Опублікував: Олег Устименко

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...