Хіти тижня. Перші польоти на новому вертольоті провели українські військові (фото)

Ка-226 - це перша абсолютно нова машина, що дісталася морським льотчикам за 27 років незалежності.

Вертоліт Ка-226, який нещодавно отримала 10-я авіаційна бригада ВМС України, почав свої перші польоти, передають Патріоти України з посиланням на Думская.

Це перша абсолютно нова машина, дісталася морським льотчикам за 27 років незалежності. Машину обкатують на авіаційній базі Кульбакіно, що біля Миколаєва.

Вертоліт Ка-226 був побудований трохи більше десяти років тому Кумертауським авіаційним виробничим підприємством і спочатку призначався для українських рятувальників. Контракт вартістю майже 30 мільйонів гривень Міністерство з надзвичайних ситуацій України (з 2012 року - ДСНС України) уклало з українським же ТОВ "Гелаксіс", яке, в свою чергу, замовило вертоліт через компанію Cantek Trading Inc. (Канада) ще в 2007 році.

Вертоліт був прийнятий в Кумертау у вересні 2008 року, а в січні 2009-го його доставили до Вільнюса (Литва), де він повинен був розмитнюватися МНС для доставки в Україну.

Протягом наступних кількох років рятувальники судилися з ТОВ "Гелаксіс" (який оголосив про банкрутство в 2011 році) з приводу оплати митних процедур, але в 2013 році Вищий господарський суд України постановив, що займатися цією проблемою має все-таки держава.В результаті вертоліт доставили наземним транспортом на український прикордонно-митний пункт Шегині, де тимчасово передали на баланс департаменту охорони здоров'я Львівської обласної держадміністрації. Фактично йому дали на зберіганні у місцевого авіазаводу. В Україні вертольоти не експлуатувався.

В на початку 2015 року його планували передати Дніпропетровської обласної держадміністрації для подальшого використання в зоні АТО, зокрема для транспортування поранених до медичних установ. Однак ця ідея не здійснилася, і в кінцевому підсумку вертушку вирішили передати авіації ВМСУ.

13 липня 2017 року Львівська обласна рада на позачерговій сесії затвердила звернення до прем'єр-міністра України з проханням прискорити передачу вертольота Міноборони для потреб морської авіації. Восени минулого року на львівський авіаційний завод для освоєння нової машини прибули льотчики і техніки 10-й Сакської авіабригади

8 червня 2018 Ка-226 урочисто передали у Львові командиру бригади полковнику Ігорю Бедзаю, а через кілька днів він прибула на борту транспортного Іл-76 в розташування морських авіаторів, на аеродром Кульбакіно. Величезну допомогу в постановці вертольота "на крило" надавали прості львів'яни, а особливо вдячні військові волонтеру Даулету Бейсембаеву.Однак перший великий політ машини відбувся лише 8 грудня цього року. 27 грудня вертоліт здійснив 15-й старт у небо.

Зараз льотчики і техніки всебічно вивчають машину і дуже задоволені придбанням. Інженерний склад зазначає, що новий "Камов" досить простий в обслуговуванні.

Вертоліт набагато тихіше і економічніше своїх старших побратимів і споживає всього 180 літрів гасу на годину польоту, проти 600-700 у Ка-27. У бригаді розповіли, планують використовувати нову машину для санітарних перевезень. Крім того, вона буде перевозити командування ВМСУ на полігони і в військові містечка. Нова "кашка" зніме навантаження з перевезень з Мі-14 і Ка-27, до того ж можна буде заощадити багато палива.

Зазначається, що це єдиний вертоліт подібного класу в наших Збройних силах. У бригаді сподіваються, що проблем з ним не буде.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...