Хіти тижня. Створено перший у світі надлегкий графеновий бронежилет

Наразі для виробництва бронежилетів використовуються арамідні нитки і пластини з металу і кераміки, які вставляються в спеціальні кишені для підвищення ступеня захисту, що робить конструкцію досить важкою.

Інженери з Школи морської піхоти Іспанії та університету Картахени, провели перші випробування бронежилета, виконаного з графена (одна з алотропних форм вуглецю, відкритий лише 2004 року.-ред.), йдеться у повідомленні Міністерства збройних сил Іспанії, інформують Патріоти України.

Вчені розробляли бронежилет з графена (цим далеким "родичем" натвердих діамантів) протягом декількох років . В результаті вдалося створити легкий жилет, який успішно пройшов стрілецькі випробування і отримав оцінку задовільно. Подробиці та характеристики новинки не розкриваються.


Наразі ця робота фінансується Європейським агентством з питань оборони за контрактом 17.ESI.OP.066 "Договір про надання послуг з вивчення впливу графена на військові програми", який розробляється у співпраці з Tecnalia (Іспанія) та CNT Ltd. (Великобританія). Тести, проведені в EIMGAF, є частиною вищезазначеного проекту, що є першим дослідженням, яке проводилося для оцінки безпосереднього застосування унікальних властивостей графена для оборонного сектору.

Графен

Довідка:
Графен — це окремий атомний шар зі структурою графіту.

Ще наприкінці 1980-х років член-кореспондент НАН України Володимир Литовченко зі співробітниками (Інститут фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова НАН України) досліджував появу забороненої зони в деформованих ультратонких графітових плівках (які тепер прийнято розглядати як багатошаровий графен).

Співробітники Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України Валерій Гусинін і Сергій Шарапов передбачили в 2005 р. незвичайний цілочисельний квантовий ефект Холла в графені. Експериментальне спостереження цього ефекту стало прямим доказом безмасового характеру електронів і дірок у графені. В. Гусинін і С. Шарапов також теоретично передбачили низку інших важливих ефектів, які зокрема можуть мати застосування в опотелектронних пристроях на основі графену.

Графенові нанострічкиДо речі, британські вчені використали графен для побудови дрона Juno і у липні 2018 презентували його на виставці North West Aerospace Alliance. Завдяки новітньому матеріалу безпілотник може літати в грозу, оскільки, за словами розробників з Університету Центрального Ланкаширу (UCLan), що у Великій Британії, розряди блискавки просто розпорошаться по фюзеляжу. Також перевагами є менша вага дрона і захист від намерзання.

Кілька компаній оголосили про лабораторні розробки нових акумуляторів на основі графену. Так, у листопаді 2017 року Samsung Electronics оголосила про розробку нових акумуляторів для смартфорнів, що можуть заряджатися всього за 12 хвилин, на відміну від звичайних, які заряджаються близько години-двох.

Гнучка підкладка з графеновими електродами

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...