Кілька цікавих фактів про людський скелет

Загальноприйнята для європейських мов назва сукупності кісток організму походить від давньогрецького σκελετος - «висушений», що відображає старовинний спосіб виготовлення скелета - висушування на сонці або в гарячому піску.

Більшість людей не дуже добре знає, що собою являє наш організм і з чого він складається, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости. Пропонуємо вашій увазі кілька фактів про людський скелет, які, можливо, розширять Ваш кругозір.

1. Чоловічий і жіночий скелет: в чому різниця? Насправді, суттєвої різниці немає. Деякі кістки лише трохи відрізняються по довжині і розмірами. Наприклад, жіноча грудна клітка вуже чоловічої, а таз - ширше. У чоловіків сильніше виражені надбрівні дуги, а у жінок, як правило, кістки кінцівок коротші та тонші.

2. Найменша і найлегша кістка людського організму знаходиться в середньому вусі. Слухова кістка стремено, або стремінце має масу 2.5 міліграм і розмір 3-4 міліметра.

3. У свою чергу, найдовша кістка - стегнова. Вона становить близько 27% від загального росту людини. Крім того, стегнова кістка вважається однією з найміцніших (поряд з великогомілковою).

4. Скелет досить стійкий для пошкоджень з великим ресурсом для відновлення. Легендарний американський каскадер Іве Кнівел поставив рекорд, який навряд чи кому-небудь захочеться побити. До 1975 року Кнівел переніс в цілому 433 переломи. На щастя, до 1980-х років виконавець карколомних трюків успішно завершив кар'єру і прожив досить довге життя.

5. Найпоширеніше захворювання, що вражає людський скелет - остеопороз. Ця недуга характеризується зниженням кісткової маси і підвищеною крихкістю кісток. За даними ВООЗ, в Європі смертність від переломів, пов'язаних з остеопорозом, перевищує кількість смертей від онкологічних захворювань.

6. Єдина складова, яка не кріпиться до остову (то є не сполучається зі скелетом, а вростає в шар м'язів) - це під'язикова кістка.

7. Вважається, що в нормі у дорослої людини маса скелета становить 15-18% від загальної маси тіла.

8. Прийнято вважати, що в тілі дорослої людини 206 кісток. Однак у величезної кількості людей присутні «аномалії» і свої особливості, тому точне число кісток дуже індивідуально і не піддається підрахунку.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...