Миротворці на Донбасі будуть нескоро: Український експерт дав тривожний прогноз

США підтримали українську політичну позицію по миротворцях, але вони не можуть замість України подати резолюцію, як і Франція.

Олег Жданов. Фото: 112 Україна.

Результат миротворчої місії ООН на Донбасі залежить виключно від того, який мандат пропишуть миротворцям. Про це у своїй колонці на "Апострофі" пише військовий експерт Олег Жданов, передають Патріоти України.

За його словами, питання миротворців поки закрите, у будь-якому разі, до наступної Генасамблеї ООН. "Чому? І російська сторона, і українське керівництво вже цю карту відіграли. В якому плані? Росія спробувала перехопити ініціативу, зробила рішучий крок. Путін (президент РФ, - ред.) робить заяву [щодо миротворчої місії ООН на Донбасі] - і відразу проект резолюції вже в Радбезі ООН. Всі члени Радбезу ознайомлюються з резолюцією, і Україна - теж як член ООН і зацікавлена сторона. І Україна відмовляється обговорювати проект резолюції Російської Федерації", - зазначив Жданов.

Він додав, що після цього президент Петро Порошенко обіцяє привезти український варіант резолюції по миротворцях в ООН, але замість цього він виступає з трибуни - і ніякий проект резолюції не вноситься. "З трибуни Генасамблеї президент заявляє, що він дасть команду розробити проект резолюції. Скільки його розроблятимуть? Коли він потрапить в Радбез ООН? Питання риторичне. Фактично все відтягується до наступної Генеральної асамблеї. Як мінімум", - уточнив Жданов.

Разом з тим, він зазначив, що США підтримали українську політичну позицію по миротворцях, але вони не можуть замість України подати резолюцію, як і Франція. "Чому ж Україна не може розробити? Значить, немає зацікавленості перших осіб держави у введенні миротворчого континенту. У чому взагалі проблема миротворчого контингенту? Результат місії залежить від того, який мандат пропишуть миротворцям", - вважає Жданов.

Так, якщо мандат буде на розмежування протиборчих сторін і охорону місії ОБСЄ (тобто те, що пропонувала Російська Федерація) - то це заморожування конфлікту на довгі роки. Якщо це мандат на проведення операції з примусу до миру або відновлення миру, то це введення місії на всю територію, взяття під контроль державного кордону між Росією і Україною, щоб відсікти цей регіон від російської підтримки озброєнням і найманцями. Це припинення бойових дій і початок відновлення конституційного порядку на цій території.

"Далі миротворці локалізують всі збройні формування на цих територіях і примушують їх здатися. Якщо ті відмовляються здаватися, то миротворці застосовують силу, фактично їх знищують своїм вогнем. І таким чином демілітаризується вся зона, яка перебуває під контролем миротворчого контингенту", - додав Жданов.

За його словами, далі повинні утворюватися міжнародні тимчасові адміністрації, які виконували б роль місцевих рад, вони реабілітували б населення і готували його до проведення демократичних виборів згідно із Законом України. "Питання Мінських угод відпадає геть - вони не потрібні - і війна закінчується на цьому етапі", - підсумував експерт.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...