На що здатна українська дипломатія: Здобутки та втрати 2017-го року

Загальна оцінка українській зовнішньополітичній діяльності, яку озвучили більшість експертів, — трійка.

Ілюстрація:belsat.eu22 грудня Україна відзначила сторіччя української дипломатії. В Українському кризовому медіа-центрі працівники Міністерства закордонних справ, дипломати та журналісти говорили про здобутки та втрати 2017-го року. Про це пише Gazeta.ua, передають Патріоти України.

"Значення дипломата змінюється. Це не той рафінований представник держави, який лише володіє інформацією. Сьогодні між собою вільно спілкуються голови держав та урядів. Посередники не потрібні. Дипломатична робота набуває нової якості. Вона полягає в аналітичній роботі. В осмисленні, прогнозуванні, розумінні, що ми є, та що ми хочемо, і як ми можемо цього досягти" - вважає дипломат та громадський діяч Данило Лубківський.

На його думку, місцеві, як і парламентські вибори, у Польщі та Угорщині впливатимуть на погіршення відносин між нашими країнами. Але вихід - є.

"Сьогодні важливий тісний особистий зацікавлений контакт глав держав. Це практичні пропозиції на рівні глави уряду до новообраного уряду Польщі. Це тісний контакт міністра закордонних справ зі своїм колегою для того, щоб знімати ту емоцію, яку вдасться зняти. Це — діалог, попри загальне погіршення" - зазначив він.

Лубківський нагадав, що в 2018 році Канада розпочинає головування в Групі семи, Польща набуває непостійного членства в Раді безпеки.

"Україні варто задіяти весь свій творчий потенціал для того, щоб скористатися цією нагодою і звернутися до своїх канадських і польських партнерів, взяти на озброєння питання дотримання прав людини на тимчасово окупованих територіях як на Донбасі, так і в Криму", - сказав він.

Надзвичайний Посол Сергій Корсунський розповів про значення дипломатів під час війни.

"Більше трьох років українська дипломатична служба виконує фактично функцію оборони держави. Це, можливо, не для всіх зрозуміло, дивлячись на це ззовні. Але повірте, чим краще працюють дипломати, тим менше гине солдат", - вважає він.

Рада з зовнішньої політики "Українська призма" представила результати опитування та оцінки діяльності української дипломатії за 2017-й рік. Про це запитали 106 експертів у галузі міжнародних відносин.

Рейтинг країн-"українських друзів" очолила Литва. Польща, яка ще кілька років тому була в списку друзів України, зайняла п'яте місце у списку наших ворогів.

Найбільшим здобутком 2017 року більшість — 61 особа - вважає запровадження безвізу. З деяким відривом йде Угода про асоціацію, близько 9 % опитаних говорили про збереження санкцій проти Росії.

Серед провалів 38 осіб згадали про погіршення відносин з сусідами: Угорщиною і Польщею, меншою мірою — з Румунією. Це було несподіванкою року, ніхто не очікував, що ухвалення закону про освіту призведе до різкого погіршення стосунків з сусідами. 22 особи згадали про відсутність інтеграції Донбасу і Криму. 8 чоловік говорили про погіршення іміджу України на міжнародній арені.

Загальна оцінка українській зовнішньополітичній діяльності, яку озвучили більшість респондентів, — трійка.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...