"Навряд чи ми будемо їздити до Москви": Архієпископ УПЦ КП розповів про наступну зустріч із представниками РПЦ

Пропозицію про нейтральне місце для зустрічей пояснюють необхідністю гарантувати безпеку учасників переговорів і невтручання в цей процес зовнішніх факторів.

Євстратій Зоря. Фото: Радіо Марія.

Діалог між представниками Російської православної церкви (РПЦ) і Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) можливий на нейтральній території. Про це в інтерв'ю "Укрінформу"заявив прес-секретар УПЦ КП, архієпископ Євстратій (Зоря), передають Патріоти України.

"Синод нашої церкви розгляне цю ситуацію – і хід спілкування, і їхню ініціативу вести діалог. І думаю, що буде сформована відповідна комісія, і вже в контакті з двома комісіями буде визначено місце та час проведення діалогу. У будь-якому разі, навряд чи ми будемо їздити до Москви", – сказав він.

Архієпископ Євстратій зазначив, що пропозицію про нейтральне місце для зустрічей пояснюють необхідністю гарантувати безпеку учасників переговорів і невтручання в цей процес зовнішніх факторів. "Із нашого боку звучали думки про Вільнюс чи Ригу. Наша позиція була прийнята до уваги – що подальший діалог буде на нейтральній території", – підкреслив він.

За словами прес-секретаря УПЦ КП, він брав участь у двох підготовчих зустрічах із РПЦ у Москві. 30 листопада в РПЦ повідомили, що патріарх Філарет письмово попросив прощення за церковний розкол в Україні. Низка російських ЗМІ написала, що мова йшла про помилування, але в РПЦ і УПЦ КП це спростували.

"Бажаючи припинити розділення і чвари між православними християнами, відновити євхаристійне і молитовне спілкування, як це належить єдиній святій соборній і апостольській церкві, заради досягнення Богом заповіданого миру між єдиновірними православними християнами і примирення між народами, звертаюся до вас із закликом ухвалити відповідні рішення, завдяки яким буде покладено кінець наявному протистоянню", – ішлося в листі.

У РПЦ зазначили, що заслухали звернення Філарета і ухвалили рішення створити комісію для "ведення подальших переговорів із відокремленими від церковного спілкування". Філарет заявив, що у зверненні йшлося про примирення та про майбутню автокефалію української церкви. Він підкреслив, що його листом скористалися і "спрямували на те, що нібито ми хочемо повернутися до Московського патріархату". Він підкреслив, що Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) ніколи не стане частиною УПЦ Московського патріархату.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...