"Он хранил деньги в виде наличности": У "панамських документах" нарахували близько 20 українців, але не Януковича

Офшорна компанія Порошенка була зареєстрована з гарантією повної конфіденційності, тому всі акції були оформлені на його ім'я. Юлія Тимошенко та син Миколи Азарова виявилися більш спритними.

Янукович не мав справи з офшорами? Фото: politikus.ru.

Українських високопоставлених осіб в недалекому майбутньому чекають нові викриття - в квітні будуть названі ще кілька фігурантів "Панамського архіву". Однак втікач екс-президент України Віктор Янукович не згадується в документах. Про це розповіла виданню Гордон один з авторів розслідування про офшори президента України Петра Порошенка Анна Бабинець, передають Патріоти України.

За її словами, "інформації про колишнього президента Віктора Януковича в архіві не було". "Він зберігав гроші у вигляді готівки. А нинішній президент виявився більш спритним в побудові конструкцій щодо множення капіталу", - порівняла Бабинець.

Вона зазначила, що офшорна компанія Порошенка була зареєстрована з гарантією повної конфіденційності. "Компанія на BVI (Британських Віргінських островах - ред.) - це юрисдикція, в якій ніхто і ніколи не дізнається кінцевого власника. Вимагати документи на BVI можна тільки за рішенням суду, рішенням слідчих. Якщо в Україні триває суд, припустимо, над Порошенком, то наші слідчі повинні звертатися до слідчих на BVI, щоб отримати інформацію про кінцевих власників, - це єдиний шлях отримати інформацію про документи, включаючи паспорт, платіжки на електроенергію і все інше", - роз'яснила журналіст.

"Коли Петро Олексійович або його юристи відправляли ці документи, вони не могли припустити, що про це стане відомо громадськості. BVI гарантує стовідсоткову конфіденційність, тому туди відправляли паспортні дані, і всі акції оформляли на ім'я Порошенка", - додала вона. "Документи потрапили до нас випадково, Порошенку просто не пощастило", - сказала Бабинець.

Також Бабинець анонсувала оприлюднення матеріалів про екс-міністрів, чиновників та бізнесменів. "Озвучені ще не всі фігуранти, в квітні будуть опубліковані інші розслідування. У документах знайшли близько 20 українців - відомих на всю країну політиків, бізнесменів, нинішніх і колишніх чиновників", - повідомила журналіст.

За її словами, "перш за все опублікували найрезонансніші розслідування про людей, які мають найбільший вплив на ситуацію в країні". "Очевидно, що в першу чергу це президент. Також оприлюднили розслідування про мера Одеси Труханова і голову НБУ Гонтареву. У першій хвилі ми опублікували інформацію про діячів, які зараз при владі", - пояснила вона.

Бабинець повідомила, що розслідування, які ще будуть оприлюднені, стосуються "людей, які зовсім нещодавно займали високі пости в міністерствах і зараз теж прагнуть впливати на ситуацію в Україні, а також бізнесменів з ряду найбагатших людей в країні і досить відомих чиновників, що мають бізнес".

"В "Панамському архіві" ми також знайшли інформацію про Павла Лазаренка і зв'язки з ним Юлії Тимошенко, і хоча вона зараз народний депутат, досить впливова політична фігура, про неї матеріалу не буде, оскільки ми не знайшли достатніх доказів певних речей, тільки додаткову інформацію, яка не дає нам суперновітньої картини", - розповіла журналіст.

"Ми також встановили, що на сина колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова Олексія Азарова було зареєстровано близько 20 офшорних компаній, але, на жаль, в тих документах, які потрапили до нас було недостатньо інформації. Схоже, ці компанії оперували нерухомістю, але ми точно не знаємо, чим саме вони займалися, повноцінного матеріалу не вийде", - поскаржилася вона.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...