Оце так! Фізики знайшли шлях в четвертий вимір

Навколишній нас світ має три просторових виміри, але в фізичних моделях їх може бути більше.

Ілюстрація: ЖЖ

Група фізиків з Університету штату Пенсільванія під керівництвом професора Мікаеля Рехтсмана знайшла шлях в четвертий вимір простору. Результати їх дослідження опубліковані в журналі Nature, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Фізики спиралися на дані дослідження, за яке в 2016 році було присуджено Нобелівську премію. Вчені створили спеціальні двомірні структури, використовуючи лазери, і добилися результату, який нагадав квантовий ефект Холла (провідності двовимірного електронного газу в сильних магнітних полях при низьких температурах).

Дослідники відзначили, що тривимірні предмети відкидають двомірні тіні, які дозволяють судити про форму цих предметів. Складні обчислення показали, що тривимірні об'єкти можуть бути "тінню" чотиривимірних об'єктів.

Вчені вказали на те, що наблизилися до розуміння чотиривимірного простору. Навколишній нас світ має три просторових виміри, але в фізичних моделях їх може бути більше. Наприклад, в теорії суперструн розглядається 10 просторових вимірів.

У грудні 2017 року стало відомо, що астрофізик Крістоф Кон з Данського технічного університету визначив швидкість світла в просторі з двома часовими вимірами. А фізики з Національної прискорювальної лабораторії імені Енріко Фермі в США опублікували результати своїх досліджень з пошуку доказів існування Всесвіту з великим числом вимірів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...