​Річниця вокняжіння на високому київському столі найвідомішого у Європі володаря Давньої Русі

Ярослав Володимирович (Мудрий) поступався за військовою звитягою своєму батькові та діду. Однак саме він вважається найбільшим будівничим, законодавцем та дипломатом Давньої Русі, «тестем королів Європи».

Ярослав Мудрий у старості. Реконструкція за черепомСин Володимира Великого, внук Святослава Хороброго Ярослав Мудрий 2 грудня 1015 року посів у Києві княжий престол. Під час його правління Київська Русь набула славу дуже впливової та багатої європейської держави, зазначають Патріоти України.

Ярослав Мудрий народився у Києві в 978 році. Був третім сином ­Володимира Великого від ­однієї з дев'яти офіційних дружин — полоцької княжни Рогніди. Мав уроджену ваду — права нога була довша за ліву, а коліно й таз — ушкоджені. За твердженнями антропологів, які досліджували останки Ярослава, каліцтво — наслідок передпологової травми.

1011 року несподівано помирає найстарший син Володимира — Вишеслав, намісник у Великому Новгороді. Однак Великий князь всупереч традиції не послав на північ наступного за віком сина — Святополка, а лишив його в Турові. До Новгорода поїхав Ярослав. А вже ­1014-го і Святополк, і Ярослав повстали проти батька.

Святополка батько кинув до темниці, а покарати Ярослава не встиг — помер. Святополк виривається з темниці й тікає до тестя, Борис вирішує не претендувати на престол, а підтримати Святополка як старшого брата. Між Ярославом з одного боку й Борисом та Святополком з другого відбуваються три битви. У вирішальній — на річці Альті — перемагає Ярослав.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...