Росія погодилася обміняти Сенцова і Кольченка на полонених ГРУшників, - Рубан

Спочатку українці отримали пропозицію щодо обміну Сенцова на Єрофеєва, проте українська сторона запропонувала обмін «два на два»: двох російських спецпризначенців на Сенцова і Кольченка.

Олег Сенцов та Олександр Кольченко. Фото: www.newsfiber.com.

Адвокат російського полоненого ГРУшника Олександра Александрова Юрій Грабовський заявляє, що спілкувався з переговірником Володимиром Рубаном про можливий обмін затриманих російських військових на українського режисера Олега Сенцова, активіста Олександра Кольченка або українську льотчицю Надію Савченко. При цьому Грабовський зазначив, що це питання поки закрите але зазначив, що підтримує ініціативу обміну, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Голова центру звільнення полонених Володимир Рубан підтвердив інформацію про цю розмову з адвокатами і зазначив, що в Росії погодилися на обмін Сенцова і Кольченка на військових Александрова і Єрофєєва. За словами Рубана, центр на зустрічі в Мінську отримав пропозицію з обміну Сенцова на Єрофєєва, проте українська сторона запропонувала обмін "два на два": двоє російських спецназівців на Сенцова і Кольченка.

Переговорники з боку Росії погодились на такий обмін, зазначив він. «Схема нагального обміну не може бути застосована, поки не буде вироку Александрову та Єрофеєву. Тоді це вже буде обмін за погодженням сторін – вони будуть відбувати покарання на своїй батьківщині. За якихось гарантій дипломати обміняються вже не заручниками, не військовополоненими, а засудженими і кожен поїде до своєї країни, а там ще має отримати помилування», – пояснив Рубан.

Проте, за його словами, також існує можливість обміну російських спецпризначенців на Надію Савченко, такий обмін може відбутися в будь-який момент за наявності політичної волі з обох боків, але він може відбутися і після вироку суду. «Донецька сторона передає на запит українській мінській переговорній групі до 1200 прізвищ людей, які, як вони вважають, перебувають під арештом в Україні. Близько 500 з них – це визнані донецькою стороною «ополченці», вони є у нас. І за формулою «всіх на всіх» чи за іншою, наприклад: усі наші 13 людей, яких ми вважаємо політично засудженими в Росії, обміняти на цю тисячу. І Порошенко стане як прем’єр Ізраїлю, який обміняв одного капрала на 1027 людей», – сказав Рубан. Суд над російськими ГРУшниками в Києві триває, наступне засідання відбудеться 22 січня.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...