Розкрито таємницю походження золота на Землі

Пошук золота стимулював міграцію, експедиції і навіть війни, але його походження є одним з основних питань в сфері корисних копалин.

Ілюстрація: fainaidea.com

Іспанські дослідники довели, що золото народжується в мантії Землі, а потім піднімається до поверхні. До таких висновків прийшли вчені з відділу мінералогії та петрології Університету Гранади, які працювали разом з колегами з Чилі, Австралії та Франції, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Геосфера Землі ділиться на три великі частини: кору, мантію і ядро. Корисні копалини, які люди можуть отримувати, містяться в корі. Мантія відокремлює ядро від земної кори і йде на глибину в 17 кілометрів під океанами і 70 кілометрів під континентами. Судячи з усього, саме в мантії і формується золото.

"Пошук золота стимулював міграцію, експедиції і навіть війни, але його походження є одним з основних питань в сфері корисних копалин", - говорить один з авторів дослідження Хосе Марія Гонсалес з Університету Гранади.

Вчений зазначив, що людина не може досягти земної мантії. Проте, елементи мантії потрапляють до людей. Ксеноліти з мантії досягають поверхні після землетрусів або вулканічних вивержень.

Ксеноліти, які вивчали експерти, були знайдені в масиві Дессадо в аргентинській Патагонії - одній з найбільших золотоносних провінцій на всій планеті. Команда вчених виявила в них тонкі, як волосся, частинки золота.

"Це перший доказ вмісту золота в мантії Землі під масивом Дессадо. Виявляється, золотоносною провінцією Патагонію зробила багата золотом мантія, що розташовується на глибині 70 кілометрів під континентом", - пояснив Хосе Марія Гонсалес.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...