Секретність та інформованість, або Як працює військова розвідка України

7 вересня святкує свій 26-й День народження одна з найбільш закритих українських військових структур - Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Журналісти дізналися про те, як працює ця організація і чому її називають однією з кращих розвідок Європи, передають Патріоти України.

Згідно з українськими законами, на ГУР покладені завдання щодо добування, аналізу та надання керівництву країни різноманітної розвідувальної інформації. Також до завдань військової розвідки належить здійснення спеціальних заходів, спрямованих на підтримку і захист усіх сфер національних інтересів і державної політики України, захист державного кордону. Наші розвідники беруть участь у боротьбі з тероризмом, міжнародною організованою злочинністю, незаконним обігом наркотичних засобів, незаконною торгівлею зброєю і технологією її виготовлення, незаконною міграцією.

Втім, найбільш романтичною й відомою пересічним громадянам із різних фільмів і книг, є діяльність Головного управління розвідки з протидії зовнішнім загрозам національній безпеці країни, життю, здоров'ю її громадян та об'єктам державної власності за межами території країни. Цікаво, що раніше військові розвідники могли проводити свої операції тільки за кордоном, але війна з РФ все змінила.

"До 2014 року наше законодавство не передбачало, що на території України могла застосовуватися наша ж військова розвідка. ГУР мало право проведення своїх операцій тільки поза територією України. Тобто у нас вийшов певний законодавчий клінч. Але після того, як територія країни була окупована, ми цю проблему оперативно вирішили, і на даний момент ГУР має право проводити такі операції, я маю на увазі, перш за все, на окупованих територіях. І це своє право дуже успішно реалізовує ", - розповів "Апострофу" координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат Дмитро Тимчук.

За словами "успішно реалізовує" прихована, насправді, величезна робота колективу військових розвідників, яку складно переоцінити. Особлива ця робота важлива сьогодні, за часів збройної агресії проти нашої держави.

Крім того, переважна більшість офіцерського складу ГУР на сьогоднішній день має значний досвід виконання розвідзавдань у зоні АТО/ООС. По суті, за минулі чотири роки ГУР якраз і стала тим, що називається справжня військова розвідка.

"ГУР на сьогодні - одна з найбільш ефективних, не побоюся цього слова, військових розвідок в Європі. Це точно. Перш за все, нашій військовій розвідці вдалося зробити справжній подвиг: за дуже короткий час розгорнути серйозну агентурну мережу на окупованих територіях. Також розвідники змогли забезпечити надходження інформації нашому військово-політичному керівництву про дії та плани супротивника - російських окупантів", - зазначає Дмитро Тимчук.

З початком військових дій керівництво держави усвідомило, що без отримання якомога повнішої інформації про супротивника проведення будь-яких військових операцій у більшості випадків приречене на невдачу. І сьогодні саме до даних, отриманих ГУР, особлива довіра. Відповідно, військовим розвідникам доручають проведення найгостріших і найбільш складних фронтових завдань, а також завдань у сфері стратегічної розвідки.

Кардинально за ці роки змінилися і підходи до матеріально-технічного забезпечення розвідників і їх підготовки. Можна навіть говорити про те, що за цими показниками українські військові розвідники вийшли на якісний новий рівень. Цей факт відзначається не тільки колегами з українських спецслужб і правоохоронних органів, а й західними партнерами.

"Потенціал ГУР зразка 2014 року і нинішнього не можна навіть порівнювати. Звичайно, як то кажуть, немає меж досконалості, але на сьогодні наша військова розвідка - це те, чим ми дійсно можемо пишатися ", - вважає Дмитро Тимчук.

Зазвичай, імена українських військових розвідників, методи їх підготовки, як і операції, які вони проводять, відомі дуже мало кому і залишаються таємницею за сімома печатками для звичайних громадян. Втім, деякі результати роботи Головного управління розвідки все ж доступні громадськості.

Так, місяць тому в ГУР розповіли про свій новий Навчальний центр, розташованому неподалік від Львова.

"На розбудову цього навчального центру Міністерством оборони було виділено чималі гроші. І вони використовуються для створення сучасної тренувальної бази, яка б дозволяла всебічно готувати фахівців розвідників... Основна увага приділяється вихованню психологічної стійкості у кожного воїна. Пріоритетними є виживання у складних умовах, вміння замаскувати не лише себе, але й організувати в тилу ворога цілі спостережні пункти, проводити швидкий аналіз даних з відкритих джерел таких як ЗМІ, розмови місцевих жителів просто в магазині тощо. Вміння коригувати всі види артилерії та наводити на ціль авіацію. А також ще чимало специфічних знань та умінь, які дозволяють "бачити" ворога і розуміти його можливості та наміри", - йдеться у публікації.

Про деякі аспекти своєї роботи розвідники навіть хочуть, щоб вони стали відомі як можна більш широкому колу українців. Мова, наприклад, про роботу ГУР з ідентифікації російських найманців і техніки, які воюють на Донбасі.

Сьогодні такі списки ворожої техніки і бойового складу доступні у відкритому доступі на сайті Головного управління розвідки.

Незважаючи на практично абсолютну закритість, військові розвідники користуються значним авторитетом. Причому не тільки в армії, а й у цивільного населення. При цьому Головне управління розвідки вважається найменш політично заангажованою організацією, для якої на першому місці - задача по захисту національних інтересів країни, яку розвідники успішно виконують.

Втім, на жаль, про більшість подвигів ГУР під час протидії російській агресії, як це зазвичай буває з розвідниками, суспільство дізнається ще не скоро.

"Про істинну роль нашої розвідки в тих подіях і в здатності України відбити агресію Російської Федерації, ми дізнаємося ще дуже не скоро. Але навіть з того обсягу інформації, яким я володію, можу сказати, що ця роль дуже велика", - резюмує Дмитро Тимчук.

Джерело: Апостроф

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...