Щось у Кремлі здохло: Журі кінофестивалю у Сочі закликало звільнити Олега Сенцова

Збіговисько приголублених російською владою кінодіячів виступило з неочікуваною для багатьох заявою.

Фото:Profi-news.ru

На кінофестивалі "Кінотавр", який проходив у Сочі, члени журі та видатні його учасники закликали звільнити засудженого і голодуючого в колонії українського режисера Олега Сенцова і фігуранта справи про "Сьому студію" режисера світового рівня Кирила Сєрєбрєннікова. Про це повідомляють Патріоти України.

Слід нагадати, що Олег Сенцов був засуджений в серпні 2015 Північно-Кавказьким окружним військовим судом до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму за звинуваченням у створенні терористичної спільноти. Олександру Кольченку, який проходить з ним у тій же справі, було присуджено 10 років колонії суворого режиму.

Сенцов відбуває термін ув'язнення в заполярній колонії "Білий ведмідь", розташованій в місті Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв'язнів і дотримується його вже 29-й день.

Режисер Кирило Сєрєбренніков в свою чергу перебуває під домашнім арештом у справі про "Сьому студії" і розкрадання державних коштів з її бюджету. Інші фігуранти цієї справи - директор Російського академічного молодіжного театру Софія Апфельбаум, продюсер Юрій Ітін, екс-гендиректор театру "Гоголь-центр" Олексій Малобродський, колишній бухгалтер Ніна Масляєва, а також продюсер Катерина Воронова, яка втекла від слідства. Як вважають правоохоронці, фігуранти справи викрали 133 млн рублів бюджетних коштів.

Члени журі та учасники "Кінотавра" закликали звільнити обох діячів мистецтва.

"Мені здається, це дуже символічно, що фестиваль відкривався фільмом Кирила Сєрєбрєннікова "Літо" і закривається фільмом "Справа Собчака". Перший фільм - про надії 1990-х, а другий - про те, чим вони закінчилися", - цитує РІА "Новости "телеведучу Ксенію Собчак, яка представила останній фільм програми Віри Кричевської "Справа Собчака". Ксенія Собчак серед тих, хто висловив солідарність з Сєрєбрєнніковим і Сенцовим, зазначивши, що говорити про це "дуже важливо".

"Крім того, з вимогою звільнити Сєрєбрєннікова і Сенцова виступили голова журі фестивалю режисер Олексій Попогребський і голова конкурсу дебютантів кінокритик Андрій Плахов, - повідомляє newsru.com. - Вони зачитали заяву, повідомляє кінокритик Катерина Барабаш. Попогребський зі свого боку назвав вирок Сенцову звірячим. Режисер Авдотья Смірнова звернула увагу на справу "Сьомої студії", сказавши: "Будьте милосердні до наших товаришів!"

Кінокритик Віктор Матізен, вручаючи нагороду гільдії кінознавців, нагадав, що 10 червня - 28-й день голодування, якого в ямальській колонії дотримується Олег Сенцов, і зізнався, що перестав би себе поважати, якби промовчав про це.

Українського режисера також зажадав звільнити композитор Ігор Вдовін. На думку ряду учасників, церемонію закриття престижного кінофестивалю фактично присвятили Сенцову". Зі сцени було зачитано його лист до присутніх.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...