Скрепи і космос: Учені втратили зв'язок із російським орбітальним телескопом

Відповідного відгуку від телескопа не отримали під час штатного сеансу зв'язку вранці 10 січня.

Телескоп було запущено 2011 року. Фото: asc.rssi.ru.

Російські вчені втратили зв'язок із космічним телескопом "Радіоастрон", який перебуває на орбіті Землі з липня 2011 року. Про це "Газете.Ru" повідомив 11 січня вчений Юрій Ковальов, відповідальний за роботу з обладнанням, передають Патріоти України.

Відповідного відгуку від телескопа не отримали під час штатного сеансу зв'язку вранці 10 січня. Позаштатні сеанси також не дали ефекту. За даними вчених, передання наукової інформації провести вдалося. Це підтвердили за допомогою антени радіотелескопа Грін-Бенк, розташованого в американському штаті Західна Вірджинія.

"Високоспрямована антена супутника дивилася не на Грін-Бенк, але апарат живий!" – заявив Ковальов. Причини втрати зв'язку фахівці ще не з'ясували.

Наступну спробу зв'язатися з космічним телескопом призначено на 13 січня. "Радіоастрон" призначений для фундаментальних досліджень Всесвіту. Він працює спільно з наземною мережею із 60 радіотелескопів. Розрахунковий термін служби апарата вже перевищено, зазначає видання.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...