Собаки лисіють, техніка виходить з ладу: Як живе окупований Армянськ після ''хіматаки''

В окупованих Армянську і Красноперекопську люди продовжують скаржитися на шкідливі викиди з заводу українського олігарха Дмитра Фірташа "Кримський титан".

Місцеві жителі запевняють — дихати в населених пунктах довкола підприємства досі важко. Поки рятує тільки мінусова температура — викиди відчуваються не так сильно. Частина жителів півострова відкрито говорить про проблему, але окупаційна влада не хоче з цим рахуватися. Більше того, людей починають залякувати, передають Патріоти України.

Постраждали через свою позицію

Завод "Титан", від якого вже три місяці потерпають жителі Армянська і Красноперекопська, пообіцяв побудувати спеціальний цех з нейтралізації викидів. Щоправда, поки що йдеться лише про проект, а от коли з'явиться сам очисник хімічних стоків заводу невідомо.

Жителі ж не дуже довіряють інформації з "Титана". Так само як і не довіряють офіційним повідомленням окупаційної влади про результати замірів шкідливих речовин у повітрі. "Ми відчуваємо кислоту, діти кашляють, хворіють, вранці бачимо зелений туман над заводом, а нам весь час кажуть, що всі показники в нормі", — розповіла жителька Армянська Людмила.

Щоправда, окупаційній владі Криму не подобається, що жителі обговорюють проблему з викидами. Більше того, коли в соцмережах пролунали боязкі заклики до жителів Армянська вийти в день міста на протест, ну хоча б постояти з плакатами, то окупанти занепокоїлися.

Постраждала від цього молода багатодітна мама з Армянська Катерина Пивовар. У неї четверо дітей, двом двійнятам всього по 1,5 рочки. За її словами, до неї нагрянули силовики, щоб попередити про відповідальність за організацію несанкціонованих мітингів.

Катерина Пивовар

Мами Армянська навіть організували підтримку Катерини і заходилися поширювати відео, де вони також розповідають про викиди і про хвороби дітей. "До мене дійсно двічі приходили з прокуратури і поліції, попереджали. Деякі люди кажуть, що, мовляв, я просто піарюсь. Насправді це не піар, я хочу допомогти власним дітям. І ті, хто мене підтримує, теж думають про дітей", — сказала Катерина Пивовар.

До речі, постраждав навіть місцевий "депутат" від партії "Єдина Росія" Борис Мохов. "Однопартійці" виключили його зі своїх лав за те, що він також був одним з організаторів мітингу проти викидів.

Зиму якось переживемо

За словами Катерини Пивовар, зараз в Армянську обстановка терпима, оскільки на вулиці мінусова температура. "Ми раді, що зараз на вулиці мінус, тому такого смороду немає. Але щойно теплішає, як відразу ж з'являється цей запах. У мене подруга живе неподалік від кислотонакопичувача, на п'ятому поверсі. Вона каже, що у них жах. Все столове начиння, виделки, вінички — все у жирному нальоті щоранку. У місті всі під'їзди покриті помаранчевим жирним шаром. Я впевнена, зиму ми ще якось переживемо. Але щойно настане весна і потеплішає, все почнеться знову. Кислотонакопичувач не наповнений водою, бо у нас просто її немає, нічим його наповнювати", — каже Катерина.

За її словами, "влада" розповідає, що вони ухвалили якусь дорожню карту. "Але все це не так. Просто їм треба говорити, що у Криму все добре, вони ж обіцяли нам мирне небо над головою. Насправді, коли говорять, що у нас все добре, — ось це неправда", — стверджує жінка.

Весь металевий посуд в іржавому нальоті

Нещодавно Катерина знову постраждала за свою позицію. "У нас вкрали дорогу коляску для двійнят. Завжди залишала її на першому поверсі, бо вантажного ліфта немає і на 8-й поверх я її підняти не можу. Залишила, потім спустилася за нею, а коляски немає. Багато хто каже, що це мені помста. У нас багато людей, які люблять "владу", а я виступаю проти нашої "адміністрації", — зазначає Пивовар.

Вона пояснює, симптоми хвороб нікуди не поділися. "У середньостатистичної дитини алергічний риніт третій місяць. У двох моїх дітей алергія. Вона проходить тільки тоді, коли ми приймаємо ліки. Але їх же не можна постійно приймати. Як тільки перестаємо — все повертається", — розповідає мама.

Потерпають і тварини. "Я спілкуюся з місцевим волонтером Марією. За її спостереженнями, в Армянську різко скоротилася кількість бродячих тварин. Навіть у дворі у нас загинули коти. А у сусідки собака облисів, у нього жахливий дерматит, випадає шерсть і він розчісує себе до крові", — каже Катерина.

Виходить з ладу техніка

Інші жителі теж розповідають, що досі відчувають напади кашлю, у багатьох нежить. Також продовжують іржавіти металеві речі в будинках. А тепер ще й почала виходити з ладу техніка.

"У мене зламався телевізор, проржавіла плата і тепер заміна коштує як половина телевізора. В майстерні сказали, що у них зараз багато роботи, техніка серйозно постраждала. У когось полетів холодильник, у когось комп'ютер", — розповів житель Армянська Віктор.

Страждає техніка

Люди повідомляють, що все залежить від вітру — як тільки він дме з боку заводу, в місті знову чути сморід. "Сморід просто жахливий був тиждень тому. Я рано вийшла з дому, так думала, задихнуся, поки дійду до роботи", — скаржиться Вікторія Василівна.

Джерело: Обозреватель

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...