Старовинні карти України опубліковані на сайті американського колекціонера (фото)

Схоже, справжню історію нашої країни доведеться збирати зі світових джерел. По них не пройшовся російський соцреалізм - з пожежами, брехнею і підробками. Отже, знайомимося з географією українських земель.

Одна з історичних карт колекції Девіда Рамсі з територією сучасної України, датована 1541 роком. Фото: davidrumsey.com

Президент Картографічної асоціації США Девід Рамсі відкрив вільний доступ до оцифрованої частини своєї колекції старовинних карт. Поки що на сайті представлено майже 70 тисяч зображень з високою роздільною здатністю і це - менше половини зборів Рамсі, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

У колекції американця зараз понад 150 тисяч рідкісних карт, найстаріша з яких датована кінцем XIV століття. Оцифровка колекції почалася ще 20 років тому, і до теперішнього часу у відкритому доступі на сайті представлено більше 67 тисяч зображень з високою роздільною здатністю до 13 Мп. При цьому колекція Девіда Рамсі продовжує поповнюватися.

Пошуковий запит по слову Ukraine видає понад 300 зображень, в числі яких є карта України 1541 року або знаменита Tavrica Chersonesys тисячі шістсот шістьдесят п'ять. Крім того, спеціальний додаток на сайті дозволяє накласти старовинну карту на сучасну, щоб побачити, як змінилися назви міст, вулиць та інших об'єктів за невеликий період часу або за кілька століть.

В підборці американського колекціонера понад 300 старовинних карт, на яких зображені території нашої країни. Фото: Карти з колекції Девіда Рамсі (davidrumsey.com)

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...