Супрун розповіла, чим вітамін С може бути небезпечним для чоловіків

Додаткові дози вітаміну С дієві лише за умови значних фізичних навантажень, наприклад, для марафонців.

Лимон не є головним джерелом вітаміну С. Фото: соцмережі.

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун повідомила, що міф про користь вітаміну С у 1970-ті роки створив дворазовий нобелівський лауреат Лайнус Полінг, який його відкрив. Про це Супрун написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

"Пізніші незалежні, адекватно сплановані дослідження не підтвердили тези про величезну користь вітаміну С у лікуванні застуди. В базі клінічних досліджень Cochrane опубліковано, що вітамін С не здатний зменшити частоту застуд у населення, тож немає причин його додатково споживати", – повідомила Супрун.

За її словами, додаткові дози вітаміну С дієві лише за умови значних фізичних навантажень, наприклад, для марафонців. "Деякі роботи показали, що вітамін С на 15% скорочує тривалість застуди, тобто люди хворіють, приміром, не шість днів, а п'ять. Але не в разі перевищення дози, а під час споживання денної потреби!" – наголосила в.о. міністра.

Вона сказала, що на день дорослим потрібно вживати 75–90 мг вітаміну С, а в разі передозування у чоловіків вдвічі підвищується ризик утворення каменів у нирках. Супрун назвала ще одним міфом поширену думку, що найбільше вітаміну С міститься в лимонах.

"Так, у лимонах справді є вітамін С, однак скибки лимона або чаю з ним недостатньо – щоби спожити 90 мг вітаміну С, треба з'їсти великий лимон разом зі шкіркою, бо аскорбінової кислоти там не так багато. Найкращими його джерелами є шипшина, солодкий і гострий перець, брокколі, брюссельська капуста, смородина і ківі", – написала вона.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...