Символ свободи і загроза для Порошенка: Чого чекати від Надії Савченко після повернення в Україну - Deutsche Welle

Для президента України повернення льотчиці, яка стала символом опору російській агресії - видатне досягнення. Однак воно ж може виявитися для нього політичною бомбою уповільненої дії.

Приїзд Надії Савченко в Україну. Фото:http://www.dw.com/

Після обміну полоненими між Росією і Україною, військова льотчиця Надія Савченко повернулася до Києва. За її звільнення боровся особисто український президент Петро Порошенко, однак переможне повернення полонянки може мати для нього гіркий присмак. Про це пише видання DW, інформують Патріоти України.

Після прильоту в українську столицю Савченко зустріли натовпи людей і преси. У Росії її засудили до 22 років ув'язнення, звинувативши у вбивстві двох російських журналістів на сході України. Її адвокати і Захід називають ці звинувачення сфабрикованими.

Героїчне повернення Надії Савченко різко контрастує з тим, як зустріли вдома тих, кого звільнила українська сторона. Українська влада стверджує, що Олександр Александров і Євген Єрофєєв на момент захоплення були чинними офіцерами російської військової розвідки і виконували на сході України бойове завдання. Суд засудив їх до 14 років позбавлення волі. Самі вони зізналися, що є офіцерами ГРУ відразу після того, як були затримані, проте Росія від них відреклася, заявивши, що на службі в збройних силах вони не перебувають.

На злітній смузі московського аеропорту, їх зустріли тільки дружини і представники лічених російських ЗМІ. Президент Володимир Путін зустрічатися зі звільненими не планує.

На противагу цьому, Савченко, не встигнувши ступити на українську землю, привселюдно заявила, що "готова знову віддати своє життя" за Україну. З аеропорту на президентському кортежі її відвезли на зустріч з Петром Порошенком, який удостоїв її звання Героя України.

Жест Надії Савченко, яка перебуває в скляній клітці в залі російського суду, під час оголошення вироку

Для президента Порошенка повернення льотчиці, яка стала символом опору російській агресії - видатне досягнення. Однак воно ж може виявитися для нього політичною бомбою уповільненої дії.

Моральна перевага

Під час ув'язнення Савченко неодноразово тримала голодування, відстоюючи свою невинність. Після оголошення вироку вона показала середній палець судді і заспівала гімн України. За словами адвокатів, Надія неодноразово відмовлялася просити президента Путіна про помилування: представники Кремля запевняють, що рішення про її звільнення було прийнято з гуманітарних мотивів після того, як про це попросили члени сімей загиблих на сході України журналістів.

Надія Савченко і Петро Порошенко

В Україні ця молода жінка стала національним символом, втіленням високих моральних принципів і доблесті.

Президента ж Порошенка багато українців, навпаки, вважають людиною, яка не дотримує слова: він не виконав обіцянку продати бізнес-активи і зробити все можливе, щоб реформувати країну і врятувати її від економічної і політичної кризи.

Політична боротьба

Політична боротьба в Україні, що не вщухає кілька останніх місяців, призвела до того, що прем'єр-міністр і міністр фінансів покинули уряд. Потім переговори з МВФ, спрямовані на порятунок країни і забезпечення третього траншу, поновилися. Сьогодні прогрес в цьому важливому питанні залежить в тому числі і від того, як багато нинішній уряд зробить для викорінення повсюдної корупції.

На адресу Порошенка, затиснутого між двома таборами - тими, хто виступає проти реформ і тими, хто думає, що вони реалізуються недостатньо швидко - звучать нарікання і з боку націоналістів, які вважають його слабким і нездатним відстояти національні інтереси країни. Націоналісти виступають проти виконання Мінських мирних угод, за якими понівечена війною східна частина України повинна отримати більшу автономію.

Надія Савченко, вірна національній ідеї, справжня героїня, чиє ім'я не заплямоване корупційними скандалами, яка не має давніх політичних зв'язків, може стати тією персоною, навколо якої об'єднаються українці. Деякий політичний капітал у неї вже є: під час перебування у в'язниці вона заочно була обрана до українського парламенту.

Сама Савченко заявила, що хотіла б повернутися до роботи військового льотчика, але готова "стати президентом" і почати політичну кар'єру, якщо це буде потрібно.

Буде так чи ні - це питання, але вже ясно те, що вона може виявитися подразнюючою порошинкою в оці президента Порошенка.

Можливо, це одна з причин, чому Кремль вирішив повернути її додому, замість того, щоб залишити 22 роки гнити в російській в'язниці.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...